BEDRIFTSTEKNOLOGI

Unix - Gates' nye fiende

Bill Gates har blitt skjelt ut for å lage programvare som er tung og vanskelig å bruke. Nå benytter han selv de samme argumentene mot sin nye fiende - Unix. Men har programvarehøvdingen tatt høyde for Linux, spør Jens Kanden i sin kommentar?

30. okt. 1998 - 08:26

Bill Gates har brukt godt over ti år på å bringe Microsofts programvare fra sin arkaiske, karakterbaserte utspring til dagens tilstand med elegant menydreven klikk-og-pek-funksjonalitet. Med Windows 98 i boks er Gates klar til å lansere sitt nye mantra: "forenkle."

Microsoft vant i sin tid suverent kampen mot Apple - brukervennlighetens store forkjemper, og selskapet feide Netscape greit av banen. Mot disse fiendene kombinerte han rå markedsmakt med sin usedvanlige evne til å overbevise markedet og brukerne om at dét de ønsker er Microsoft-produkter.

Nå som Apple og Netscape ikke lenger er noen trussel, har Gates fått en ny fiende: Unix!

Her gjelder det helt andre spilleregler, og tilsynelatende er det nye fiendebildet en stor fordel for Microsoft. Mens selskapet tidligere har blitt beskyldt for å ha tung programvare som er vanskelig å bruke og dyr å drifte, kan Gates nå selv bruke de samme argumentene han har pleid å få slengt i trynet.

Tradisjonelt sett har nemlig karakterbaserte Unix slett ikke vært enkel å bruke - eller drifte. Dessuten finnes Unix i et uttall varianter som det krever sin kvinne eller mann for å holde rede på. Å innføre Unix i en organisasjon har vært ensbetydende med å få med på lasset teknisk kyndige, intelligente og dyre folk med hestehale og personsøkere.

Unix har stort sett vært å finne innen bedriftskritiske miljøer i mellomstore og store organisasjoner, hvor personsøkere og hestehaler er del av inventaret. Dette har ikke representert noen trussel for Microsoft, snarere en forretningsmulighet. Gates har siktet seg inn mot disse miljøene med sitt Windows NT som til slutt vil bli såpass bra at systemet kommer til å få innpass selv i bedriftskritiske stormiljøer.

Så langt er alt vel og bra for Gates.

Nå - derimot - har en ny trussel dukket opp fra programvarebransjens garasjer. Avarten av Unix, Linux, er i ferd med å spre seg utover den indre kjerne av harde brukere, og stadig flere programvareaktører har gitt sin støtte til Linux og sier de vil utvikle utgaver av sin programvare for Linux. (Selv Microsoft har måttet gi sin forsiktige støtte til operativsystemet.) Dessuten er Linux selv i ferd med å bli både bedre og enklere å bruke.

Selv om Microsoft utad forsøker å gi inntrykk av at selskapet fnyser av Linux, representerer Linux et skrekkscenario for Gates. Et sofistikert operativsystem som kan rokke ved markedsdominansen til Windows 95/98/2000, er ikke akkurat ønskedrømmen i Redmond. Dessuten er det gratis.

Gates loffet ut Netscape fra sin tetposisjon ved å gi bort sin nettleser. Nå får han smake litt av egen medisin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra