USA vil ha UMTS men mangler frekvenser

USA mangler tilgjengelige frekvenser for tredje generasjons mobiltelefoni. Frekvensene som i Europa skal brukes til formålet brukes i USA til helt andre ting.

Det var Clinton-regjeringen som i fjor høst satte ned en ekspertgruppe bestående av tre statlige etater; handelsdepartementet, Pentagon og den amerikanske telekommisjonen (FCC) for å identifisere hvilke frekvenser en har tilgjengelig og hvilke en kan forberede avsatt til tredje generasjons mobiltelefoni

Arbeidet ble igangsatt fordi Clinton fryktet at USA nok en gang skulle bli hengende etter Europa og Japan i mobilkappløpet.

Problemet i USA er at frekvensene, som av den internasjonale teleunionen (International Telecommunications Union) er avsatt til tredje generasjons mobiltelefoni, i USA er avsatt til blant annet analoge mobiltelefonsystemer, forsvaret, redningstjenesten, satellittkommunikasjon og ulike videokonferansesystemer - for å nevne noe.

I rapporten som kom sist uke, heter det at det ikke er nok frekvenser, i alle fall ikke så mye som operatørene ønsker for å utvikle tredje generasjons mobiltelefoni, skriver Dow Jones Newswires.

Det vil koste vel 20 milliarder kroner å frigjøre frekvenser som allerede er i bruk, en regning som amerikanske myndigheter ifølge landets lover ikke kan ta.

Med andre ord blir det operatørenes oppgave å finansiere frekvensbytter. FCC sjekker nå et nytt frekvensområde, hittil brukt av skoler og trådløse Internett-leverandører, men sier at noen uansett vil måtte lide.

FCC bruker begrepet kompromiss om den løsningen en må komme fram til for at USA skal kunne innføre tredje generasjons mobiltelefoni like raskt som EU-kommisjonen planlegger i Europa.

Clinton-administrasjonen hadde som mål å gjøre plass for 3G-telefoni ved å prioriotere mobiloperatørenes ønsker og auksjonere ut frekvensene til neste år. Den nye Bush-administasjonen har ennå ikke signalisert sin politikk på området. Men det Bush-vennlige forsvarsdepartementet sa i en egen presentasjon fredag at mobilindustrien må bevise at man trenger flere frekvenser.

Heller ikke innen den amerikanske mobilindustrien er det enighet om hva som er best. Sprint sier en greier seg uten nye frekvenser, mens Verizon har bedt om det ikke tildeles flere frekvenser til skoleverket før 3G-behovet er avklart. Dette vil både WorldCom og Sprint protestere på, for begge selskapene leier i dag frekvenser fra nettopp flere skoler for å supplere sine egne.

Til toppen