Utvikler verden raskeste stormaskin

Hitachi Data Systems annonserte mandag planene om å lage verdens raskeste System/390-kompatible stormaskin. Maskinen skal bli nesten tre ganger så rask som selskapets Skyline-maskin er i dag.

Ifølge InformationWeek er verdens raskeste System/390-maskin IBMs G5-baserte XY6-system. Denne har 10 G5-prosessorer og kan tilsammen utføre 1040 millioner instruksjoner per sekund (MIPS).

Nå vil Hitachi Data Systems (HDS) lage Skyline 2, en 12-veis stormaskin som skal ha en ytelse på 2600 MIPS. Hver prosessor skal ha en ytelse på 270 MIPS, nesten dobbelt så mye som prosessorene i XY6 og i HDS sin nåværende Skyline-maskin.

Skyline 2 vil bli tilgjengelig for levering i tredje kvartal neste år.

Til tross for at denne maskinen vil være den raskeste av sitt slag når den kommer på markedet, forteller analytikere til InformationWeek at flere IT-ansvarlige allerede ber om informasjon om etterfølgeren til Skyline 2. Selskaper som kjøper en stormaskin til flere titalls millioner kroner ønsker å vite hva gjenkjøpsverdien av systemet vil være etter tre år.

Selv om Hitachi hevder at det vil komme en oppgradering til Skyline 2 i andre kvartal av år 2001, mener analytikerne at de ikke er usannsynlig at HDS går over til en ny stormaskin-arkitektur etter Skyline 2. Dette vil redusere gjenkjøpsverdien av Skyline 2.

Til toppen