UTVIKLING

Utviklere flokker til Yosemite

Fire ganger mer populær enn forgjenger Mavericks, ifølge analyse.

Apples direktør for programvareutvikling Craig Federighi under avdukingen av OS X Yosemite forrige måned. Operativsystemet blir lansert til høsten.
Apples direktør for programvareutvikling Craig Federighi under avdukingen av OS X Yosemite forrige måned. Operativsystemet blir lansert til høsten. Bilde: action press/All Over Press

Fire ganger så mange Apple-utviklere og entusiaster har lastet ned og tatt i bruk beta-utgave av kommende OS X 10.10 Yosemite – sammenlignet med forgjenger Mavericks.

Det viser tall fra webanalysefirmaet Chitika. Det oppgis at analysen er basert på flere hundre millioner annonsevisninger mot brukere i Nord-Amerika.

Andelen Mac-brukere med tidlig-utgave av operativsystemet har rukket å nå 0,20 prosent på én måned. Det høres kanskje ikke mye ut, men tilsvarende tall for adopsjonen av Mavericks (OS X 10.9) var i sin tid 0,05 prosent.

En forklaring for den økte interessen er de betydelige endringene som Apple innfører i operativsystemet sitt denne gangen. Brukergrensesnittet er pusset kraftig opp, mer enn på mange år. Det gikk også et gisp blant publikum da selskapet avduket et helt nytt programmeringsspråk for utviklere, da nyhetene ble presentert på Worldwide Developer Conference i begynnelsen av juni.

Yosemite (blå graf) er tatt i bruk av rundt fire ganger så mange som Mavericks ble i tilsvarende periode, det vil si den første måneden etter lansering av beta-utgave, ifølge tallene til Chitika.
Yosemite (blå graf) er tatt i bruk av rundt fire ganger så mange som Mavericks ble i tilsvarende periode, det vil si den første måneden etter lansering av beta-utgave, ifølge tallene til Chitika. Bilde: Chitika

Senere i sommer skal «vanlige» folk få delta i utprøvingen av det nye produktet, ikke bare registrerte utviklere. Inntil én million brukere som har registrert seg med Apple-ID skal få tilgang til betaprogrammet.

Den første betautgaven ble lansert i forbindelse med selskapets store utviklerkonferanse i San Francisco forrige måned. Senest denne uken kom Apple med den tredje betaen.

– På kort sikt regner vi med at andelen Yosemite-brukere vil øke ytterligere som følge av utgivelsen av den tredje betaen, skriver Chitika.

Yosemite vil i likhet med dagens versjon av OS X bli en gratis oppgradering når operativsystemet endelig lanseres til høsten.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.