Utviklerne får ny Windows CE til nesten halv pris

Priskutt og modulær oppbygging skal friste flere utviklere til å velge versjon 3.0 av lommemaskinsystemet Windows CE. Microsoft har en markedsandel under 15 prosent.

Microsoft lovet store priskutt til utviklerne i går da det kunngjorde at Windows CE 3.0 er klart for markedet. Detaljer om prisstrukturen ble ikke gitt, men selskapets talspersoner forsikret at utviklerne ville få redusert lisensutgiftene "med inntil 50 prosent".

Den utvidede funksjonaliteten i Windows CE 3.0 i forhold til forgjengeren, gjør knapt mer enn å følge med i tiden. Sanntidsegenskapene er forbedret, og det er utvidet støtte for multimedia og flere språk. Men talspersonene måtte innrømme at sanntidsegenskapene dekker bare "95 prosent" av gjøremålene til lommemaskiner og andre apparater der det kan være aktuelt å velge det integrerte operativsystemet.

Utenom lavere pris, kan det også tenkes at utviklere fristes av at versjon 3.0 er enklere å bryte opp i funksjonelle komponenter enn forgjengeren. Det betyr at utviklere kan utelate funksjonalitet for å tilpasse det spesielle behov.

Utviklerpakkene Platform Builder 3.0 and eMbedded Visual Tools 3.0 er også markedsklare. Microsoft lover gratis oppgradering til Platform Builder 3.0.

Tidligere utgaver av Windows CE ble opplevd som ustabile, og lommemaskiner som brukte systemet falt gjerne gjennom i sammenlikningen med Palm. Mens Palm traff markedet med funksjonalitet tilpasset brukerne, ble CE-lommemaskiner gjerne oppfattet som overlesset, trege og med for begrenset batteritid.

Anslag på markedsandeler tilkjenner Palm mellom 70 og 85 prosent, mens Windows CE har mellom 10 og 15 prosent. Foreløpig er markedet for lite utviklet til at disse anslagene kan betraktes som særlig varige. Men i Symbian og Linux har Microsoft kraftige utfordrere, og Palm har så avgjort et viktig forsprang.

Les mer om alternativene og konkurransen blant lommemaskiner:


digi.no tester: bærevesker til PDA (og mye mer)
digi.no tester: Garmin eTrex GPS
Sikkerhetskopiering på Palm
digi.no tester: Kjøreregnskap for Palm Pilot
Overfør filer raskere til din PDA
Mer lagringsplass på håndholdt PC
Lite minne og få skjermer skaper leveringsproblemer
Mer minne på Palm Pilot
HP Jornada 545 Pocket PC
Windows CE får konkurranse av Mobile Linux OS

Til toppen