Valebrokk vitnet mot Nettavisen

Under andre dag av den såkalte terningkastsaken, vitnet sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Kåre Valebrokk, for avisene i Akersgata. Han hadde sterke presseetiske og forretningsmessige innvendinger mot Nettavisens virksomhet.

Før lunsj i dag forklarte Kåre Valebrokk seg for retten, som vitne for Aftenposten, VG og Dagbladet.

Dagens Næringslivs (DN) redaktør og administrerende direktør hevdet at DN ikke ville gjort det Nettavisen er anklaget for å gjøre - å stjele andre avisers vurderinger og sammenstille disse.

- I pressen har vi en presseskikk vi stort sett holder oss til, sa Valebrokk, noe som frembragte latter i rettssalen.

- DN ville ikke gjort noe liknende, fordi det ville ikke være i tråd med kollegiale forhold å stjele fra andre publikasjoner for å sette dette sammen i et nytt produkt, mente Valebrokk.

Også DN er rammet av Nettavisens sammenstillinger ved at papiravisens restaurantspalter gjengis i Nettavisens oversikt over vurderinger av Oslos restauranter. Dagens Næringsliv er imidlertid ikke involvert som en av partene i rettsaken.

- Nettavisen knabber våre ting og gir det bort gratis. Og det synes jeg ikke er noe særlig. Redaktøren i meg reagerer på presseetikken i dette, mens direktøren i meg reagerer på forretningsetikken, sa Valebrokk i en dempet tone.

Sjefredaktør i Dagbladet, Harald Stanghelle er ikke fullt så rolig.

- Den gjengivelse Nettavisen bruker av våre restaurantanmeldelser er feil, fordi den ikke tar hensyn til prisklasse. Fremstillingen de bruker er ikke engang lojal mot originalen, sier Stanghelle til digi.no.

I Dagbladets anmeldelse av restauranter deles de ulike restauranter inn i priskategorier, og restaurantene får vurderinger innen sin prisgruppe.

Derfor kan for eksempel en billig restaurant få fem stjerner i sin kategori, mens Bagatelle også får fem stjerner - i sin kategori. Stanghelle understreket at det er prinsipielle forskjeller på det å formidle informasjon og redaksjonelle vurderinger.

Til toppen