Vanlige brukere trenger ikke raskere maskiner

En rekke amerikanske analytikere mener at bremsen i PC-salget skyldes at maskinene nå er raske nok. Dette er dårlige nyheter for Intel og PC-bransjen.

Årsaken til at de store PC-produsentene nå merker et tregere salg, er at brukerne endelig har fått nok datakraft. Det er ikke lengre prosessoren, men Internett-tilkoblingen som er blitt flaskehalsen for de fleste brukere. Dette gjelder både hjemmebrukere og de profesjonelle brukerne.

Dette påstår to kjente og mektige amerikanske analytikere i et intervju med nyhetstjensten Techweb.

- Brukerne har hørt om 1 gigahertz-prosessorene, men de kjøper dem ikke, sier Rob Enderle, analytiker hos Giga Information Group. Det er nå en risiko for at dette ikke er et midlertidig problem.

Han får støtte av Bob O'Donnell, analysesjef på maskinvare hos International Data Corp og analysesjef Chris Le Tocq hos mektige Gartner Group.

- De fleste bedrifter ryddet opp før årtusenskiftet og endret på sitt oppgraderingsmønster. I stedet for å kjøpe nye og raskere maskiner hvert tredje år, kjøper de nå enklere maskiner, og planlegger utskiftning hvert fjerde år, sier Le Tocq til Forbes.com.

Sammen med analytiker Eric Klein i Yankee Group, mener Enderle at grensen går ved 350 Mhz Pentium II.

- Hvis du kjøpte en 350 MHz Pentium II-maskin i 1998, kan den fremdeles gjøre alt en vanlig hjemmebruker eller kontoransatt trenger, sier Klein. Tidligere var det aldri noen tvil om at maskinene ikke var raske nok, sier han til Techweb.

Analytikerne er enige om at årsaken er at det ikke har dukket opp nye typer programvare som ikke fungerer på eldre Pentium II-maskiner. Selv om spillbrukere, utviklere og andre spesialister alltid ønsker seg mer kraft, krever ikke de nye versjonene av Windows og Office mer ytelse.

Det er lett å være skeptisk til påstander om at det nå er nok - de har vært fremsatt mange ganger før, men ikke av så mange og tunge analytikere.

Påstandene deres understøttes også av Intels valg. Pentium 3 og 4 øker først og fremst prosessorenes muligheter til behandling av komprimert video og lyd som kommer over Internett.
Itanium, den kommende 64-bits prosessoren, skal brukes i servere til arbeide med veldig store datasett.

Til toppen