Verdens minste orm kan lage trafikk-kaos

Ormen Aliz er av beskjeden størrelse - kun 4K - men er likevel en utspekulert liten satan som sender seg selv i alle retninger.

Epost-ormen er åpenbart laget av en svært dyktig og utspekulert person. De de fleste andre virus og ormer er laget med enkle, brukervennlige verktøy, mens Aliz er skrevet i assembler, noe som krever litt peiling. Resultatet er svært kompakt, men virksom kode. Antivirus-selskapet F-Secure karakteriserer ormen som en av de minste Win32-ormene noensinne.

Aliz spres ved å sende seg selv til de som står oppført i den smittede maskinens Windows-adressebok. Trafikk-kaos kan skapes dersom ormen får herje fritt.

Ormen bruker, ifølge en melding fra sikkerhetsselskapet Norman, det samme trikset som plageånden Nimda gjorde, for å kunne utløses selv om man bare åpner en mail i Outlook eller Outlook Express, eller en nettside som er infisert.

Ormen utnytter på denne måten et sikkerhetshull i Microsoft-nettleseren Internet Explorer, og kan altså aktiviseres selvom brukeren ikke åpner et vedlegg.

Microsoft har tettet dette sikkerhetshullet, og en fiks kan lastes ned fra denne nettsiden.

Ormen ble første gang oppdaget i juli, men flere sikkerhetsselskap melder nå om en spredning.

Til toppen