JUSS OG SAMFUNN

– Vi vil nok kreve mer av Google

EU-kommissær Joaquín Almunia har lyttet til søkegigantens konkurrenter.

Konkurransekommisær Joaquín Almunia er ikke helt fornøyd med forliksforslagene fra Google.
Konkurransekommisær Joaquín Almunia er ikke helt fornøyd med forliksforslagene fra Google. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Google kom i midten av april med et lovet forliksforslag knyttet til granskningen EU-kommisjonen har gjort i forbindelse med anklagene om konkurransehemmende virksomhet knyttet til blant annet Googles søketjeneste.

Det er spesielt fire områder hvor kommisjonen har meldt sin bekymring. Forliksforslaget fra Google beskriver tiltak som selskapet mener vil komme bekymringene fra kommisjonen imøte. Forslagene har blitt sendt ut på høring blant Googles konkurrenter. Ikke overraskende kom flere av interesse- og lobbyorganisasjonene som har Google-konkurrenter som medlemmer, raskt med uttalelser om at tiltaksforslagene til Google er utilstrekkelige. Noen mener at enkelte av de foreslåtte tiltakene til og med kan gjøre vondt verre. Googles konkurrenter har fått støtte fra blant annet det norske Forbrukerrådet, som mener at Google prioriterer seg selv i søkeresultatene.

Høringen, eller «markedstesten» som EU-kommisjonen kaller den, skulle opprinnelige ha blitt avsluttet den 26. mai. Men etter krav fra Googles konkurrenter, har fristen blitt utsatt til den 27. juni.

Ifølge The New York Times fortale konkurransekommissær i EU-kommisjonen, Joaquín Almunia, i går til EU-parlamentet at han fortsatt studerer tilbakemeldingene kommisjonen har fått om denne saken fra ulike aktører. Men han signaliserer ganske tydelig at Google må strekke seg lenger på noen områder enn det selskapet har gjort til nå.

– Etter at vil har analysert tilbakemeldingene vi har mottatt, vil be Google, sannsynligvis – jeg kan ikke regne med dette formelt – men nesten 100 prosent, at vi vil be Google: dere må forbedre forslagene deres, sa Almunia til EU-parlamentet i går.

Han la til at han regner med å arrangere en rekke «utvekslinger» med Google.

– Google vil da måtte sende oss de forslagene som vi tror kan fjerne bekymringene, sa Almunia.

Dersom Google ikke greier i komme til enighet om et forlik med EU, slik selskapet gjorde forholdsvis enkelt i tilsvarende sak med amerikanske FTC, risikerer selskapet i å bli funnet skyldig i konkurransehemmende virksomhet. Da kan Google bli ilagt en bot på opptil 5 milliarder dollar, samt bli pålagt å gjøre minimum de samme tiltakene som kan få forliket i havn.

Google har i liten grad uttalt seg offentlig om denne saken, men til The New York Times sier Al Verney, en talsmann for selskapet, at dets forslag allerede kommer de fire bekymringsområdene klar imøte, men også at selskapet fortsetter å samarbeide med kommisjonen for å komme fram til en avtale.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.