Videoleie over Internett til neste år

Big Brother-sendingene har presset det norske Internettet til bristepunktet, men likevel spår Telenor filmleie og mye over Internett til neste år.

Sendingene av video fra de forskjellige kameraene i Big Brother-konkurransen viser utfordringene Telenor og de andre nettoperatørene står ovenfor etter hvert som de skal sende video over Internett. Video og annet fartskrevende innhold er visjonen og argumentet for å selge bredbåndslinjer.

Men skal Telenor og de andre spre video i nettene sine, må selskapene investere i en enorm kapasitet. Skal du ha en stor videorute med god kvalitet på PC-en din, krever dette et signal på 300 Kbit i sekundet. Problemet til Telenor og de andre nettselskapene er at hver bruker spør etter hver sin videofil.

Suser salget av bredbåndslinjer som ADSL i været, kan Telenor stå ovenfor følgende utfordring til høsten: 20.000 brukere logger seg på samtidig og ber om hver sin videofil.

Tidligere løfter
Video over Internett har vært IT-bransjens drøm siden midten av 90-tallet og mange har prøvd seg. Mange har også måtte bite i seg sine optimistiske drømmer. Etter at ADSL-teknologien dukket opp i 1993, startet Telenor Forskning og Utvikling et prøveprosjekt med videoserver som skulle server deg filmer. Telenor Satellitte lovet også en rekke ganger lynraskt Internett og video i 1998-1999, men begge prosjektene ble aldri realisert.

Dette betyr at Telenors nettverk og servere må kunne spy ut 6 gigabit i sekundet til brukere i hele landet. Men teknisk sjef hos Telenors Internett-divisjon Nextra, Dag Mjelde, lar seg ikke skremme.

- Vi ser ikke noen uoverkommelige teknisk problemer. Vi skal klare å bygge ut vårt nettverk for å møte denne type belastninger, sier Mjelde til digitoday.no. I løpet av året vil du kunne velge i et stort utvalg norske og utenlandske høykvalitets-videofiler, spår han ovenfor digitoday.no.

Det siste skal bli mulig gjennom såkalt caching. Hvis en bruker ber om en videofil fra en Internett-server i USA, vil dette gå sakte. Men når den først er hentet til Norge, vil Nextra lagre den og spille den av i ADSL-fart til neste bruker. Spørsmålene er dog mange, blant annet hvilke videofiler du kan se på i ADSL-fart og hvem som eier rettighetene.

Nextra har faktisk enda større ambisjoner enn bare små filmsekvenser.

- I løpet av 2002 vil vi hjelpe innholdsleverandører og aktører til å leie ut videofilm over Internett i Norge. Nå kommer det an på innholdsleverandører som film- og TV-selskaper. De må ta i bruk muligheten Internett nå etterhvert gir, sier Mjelde til digitoday.no.

TVNorge fortalte i går til digitoday.no at det foreløpig er svært dyrt å formidle video over Internett og spår at det foreløpig ikke er mange som har råd til å kopiere Big Brother-sendingene. Les saken: Big Brother avslører primitivt Internett

For å underbygge dette, får digitoday.no en demonstrasjon av fullskjerm film spilt av på en PC. Filen leveres over en 750 Kbit linje, noe som tilsvarer mellom-valget i Telenors ADSL-tilbud. NRK hevder du må opp i 4-5 Mbit i sekundet for å få full kvalitet.

Nextras 750 Kbit-demonstrasjon gir kvalitet på linje med en litt slitt VHS-video. Resultatet er fullt brukbart til vanlig video, men trolig ikke til effektorgier som The Matrix eller naturfilmer.

Foreløpig har ikke Telenor noe valg, de må servere en videostrøm til hver bruker. Drømmen er i stedet å kunne sende ut en filstrøm som kopieres i nettet og spres til mange brukere - såkalt multicasting. Men for at dette skal fungere, må alle ledd i kjeden støtte multicasting. Mjelde forteller at det vil ta flere år før Telenor får på plass multicasting.

- I mellomtiden vil vi bygge ut og optimalisere vårt nett med caching-teknologi. Hvis innholdet blir kopiert ut til servere rundt i Norge, vil ikke alle måtte belaste linjene til Oslo og serverne der, sier Mjelde.

Digitoday.no har tidligere skrevet omTelenors arbeide med å bygge ut et større antall video-servere rundt i landet. Men etter hva digitoday.no forstår er dette prosjektet skalert ned.

Til toppen