Vil betale 68.000 kroner per kunde

Et kjøp av Orange er siste sjanse til å bli en stor mobiloperatør i England. France Telecom er derfor villige til å betale en blodpris for Orange-kundene.

Engelske Vodafone overtok Orange i februar da selskapet kjøpe det tyske industri og teleselskapet Mannesmann for 1500 milliarder kroner. Mannesmann hadde kjøpt Orange bare noen måneder tidligere, i oktober 1999 for 255 milliarder kroner, eller til en rekordpris av 73.000 kroner per kunde. Det var nettopp dette kjøpet som gjorde at Vodafone satte i gang med sitt eget oppkjøpsforsøk av Mannesmann, som lykkes etter tre måneders tautrekking.

EU-kommisjonen har stilt som betingelse for å godkjenne Vodafones oppkjøp av Mannesmann at Orange blir solgt, og det er denne prosessen som nå er i gang.

Ifølge The Wall Street Journal skal France Telecom være i sluttforhandlinger om selskapet. det er ventet at styrene i France Telecom, Vodafone og Mannesmann stemmer over saken i dag, og at handelen offentliggjøres tidligst tirsdag.

I så fall vil France Telecom betale 25 milliarder pund for selskapet eller nærmere 350 milliarder kroner, hvorav 15 milliarder pund i kontanter og 10 milliarder pund i aksjer i eget selskap. Vodafone vil om denne løsningen velges sitte med 10 prosent av aksjene i France Telecom. I tillegg overtar France Telecom 2 milliarder pund i gjeld og en regning på 56 milliarder kroner for Oranges kjøp av en av de fem britiske UMTS-mobillisensene i april.

I bytte vil France Telecom sitte med mobiloperasjoner i fire av de fem største europeiske mobilmarkedene; Frankrike, Storbritannia, Italia og Tyskland, foruten mindre marked som Belgia, Portugal og Danmark.

France Telecoms aktiviteter i Skandinavia er knyttet til drøye halvparten av eierskapet i det danske mobilselskapet Mobilix. Selskapet eier dessuten 10 prosent av det britiske kabel-TV selskapet NTL som bød på en av de fem britiske UMTS-mobillisensene i april uten å lykkes. NTL kjøpte for få uker siden 25 prosent av aksjene i svenske Framfab for anslagsvis halvannen milliard kroner. Framfab har startet egen mobilvirksomhet og planlegger å søke på en av de fire svenske UMTS-mobillisensene sammen med andre partnere i et konsortium.

Men også andre selskap vurderer Orange som et attraktivt oppkjøpsobjekt. Både spanske Telefonica, nederlandske KPN, finske Sonera og amerikanske WorldCom skal ha vist interesse for å overta selskapet. Alle selskapene unntatt KPN deltok i den britiske UMTS-mobillisensauksjonen i april, men alle trakk seg ut da prisen ble for høy.

KPN skulle etter planen fusjonere med Telefonica, men strid om den nederlandske statens eierpost i NPN førte til at fusjonen ikke ble noe av KPN valgte heller et samarbeide med japanske NTT som kjøpte 15 prosent av KPNs mobiltelefondivisjon for 40 milliarder kroner.

Til toppen