Vil investere 6 milliarder i svensk UMTS-nett

Hutschison vil investere 6 milliarder kroner i det svenske mobilmarkedet. Selskapet eier 60 prosent i mobilselskapet Hi3G, men mangler fremdeles det aller meste av kapitalen som må til i Sverige.

For i sin søknad på de svenske UMTS-lisensene beregner Hi3G selv investeringen til å utgjøre 34 milliarder kroner. Konsortiet der Hutchinson eier 60 prosent og svenske Investor resten skal ifølge sin egen søknad bygge den dyreste av de fire svenske UMTS-nettene.

Om selskapene deltar med forholdsvis like mye vil Investor bidra med 4 milliarder kroner. Med utgangpunkt i en investeringsplan på 34 milliarder, gjenstår finansieringen for 24 milliarder kroner. En felles utbyggingsavtale med Europolitan vil bety en del, men vil neppe utgjøre hele beløpet.

Representanter for selskapet fortalte ikke hvorfor beløpet ikke var større da selskapet presenterte sine europeiske UMTS-planer mandag.

Totalt skal det Hong Kong-baserte selskapet investere 11,5 milliarder dollar eller 100 milliarder kroner på fire europeiske UMTS-nett, foruten i Sverige og i Østerrike, Storbritannia og Italia.

Investeringen kommer på toppen av vel 52 milliarder kroner som allerede er investert i det europeiske mobilmarkedet. Mest vil selskapet investere i Italia og Storbritannia med henholdsvis 4,8 og 4,9 milliarder dollar. I Østerrike planlegges investeringene å ligge på 1,1 milliarder dollar.

Selskapets hovedstrategi er nå å investere mindre på tredje generasjons mobiltelefoni en det et selskapet har gjort på GSM. Men mer kapital trengs og selskapet planlegger å utstede obligasjoner. Selskapet satt i november på en langsiktig gjeld på 16,4 milliarder dollar, og kortsiktig på 2,2 milliarder dollar. På plussiden har selskapet også aksjer til vel 9 milliarder kroner i Vodafone og Voicestream Wireless som kan selges.

Nå vil ikke selskapet inn i flere europeiske mobilmarkeder. Selskapet trakk seg nå sist ut av konkurransen om fire franske UMTS-lisenser før jul. Men nå kan selskapet likevel vise seg interessert ettersom bare to av de fire UMTS-lisensene fikk søkere da fristen gikk ut 31. januar. Men om så skal skje må selskapet først finne seg en lokal partner først.

Til toppen