Vil satse på x86-kompatibel mobil/PDA-brikke

Oppstarten MemoryLogix vil ta innersvingen på Intel XScale med en egen x86-kompatibel prosessor for mobil og PDA.

Helt siden programmet til Microprocessor Forum 2002 ble publisert tidlig i august, har spesielt interesserte lurt på hva den foreløpige medieskye oppstarten MemoryLogix skulle avdekke.

I forhåndsomtalen står det at selskapet vil avdekke en ny x86-kompatibel kjerne som støtter avanserte trekk typisk for prosessorer i Pentium II-klassen, men som samtidig er fysisk på størrelse med rimelige integrerbare prosessorkjerner.

Representanter for arrangøren har bare vært villig til å gi begrensede detaljer i forkant av presentasjonen som finner sted onsdag. De går ut på at MemoryLogix-brikken vil kjøre i 400 MHz, og at prosessorkjernen vil nøye seg med et areal på tre kvadratmillimeter. Kjernen trenger minnekontroller og andre elementer for å bli en fullverdig prosessor. Arealbehovet vil likevel være minimalt.

EETimes melder at leverandører vil kunne velge ulike størrelser på cache, og vil kunne utelate flytetallsprosessering. Prisen vil være på nivå med det man i dag betaler for tilsvarende teknologi i 486-klassen.

Kompatibilitet med Intels x86-arkitektur innebærer at det vil bli forholdsvis enkelt for utviklere å overføre applikasjoner til MemoryLogix-brikken. Det vil si at mobiltelefoner og PDA-er som går over til denne brikken, forholdsvis fort vil kunne disponere et omfattende utvalg av funksjonalitet.

MemoryLogix-brikken vil være langt mindre og kanskje også mye mindre strømkrevende enn Transmetas Crusoe-brikker. Disse er også x86-kompatible, men er ennå ikke klare for mobil/PDA-anvendelser.

Ifølge News.com har analytikere og ledere i halvlederbransjen lenge antatt at x86-kompatible brikker ville komme for det mobile markedet. Intel har alle rettighetene til instruksjonssettet, men har valgt å satse på ARM-arkitekturen og dens utvidelse XScale i sine produkter for det mobile markedet.

Intel lisensierer ikke x86 til andre enn en håndfull store selskaper, men går ikke konsekvent til rettssak mot dem som bryter opphavsrettsvernet. Det er kjørt søksmål mot Via, men ikke mot Transmeta. Hvordan det vil forholde seg med MemoryLogix vil tiden vise.

Til toppen