Villedende guide for nybegynnere

Har du mot formodning tittet blant reklamen du har fått i postkassen denne uken, har du kanskje funnet en liten pakke fra PC-guiden. En liten titt på innholdet var nok til å utløse de store latterbrølene.

Det er mulig jeg var i et ekstra lattermildt humør da jeg i går kastet litt mer enn to blikk på haugen av reklame som hadde ramlet ned i postkassen min her hjemme. En plastinnfattet bunke med papir fra noe som heter PC-Guiden vekket min oppmerksomhet, kanskje fordi det var andre eller tredje gangen denne har kommet i posten, og fordi jeg ikke egentlig hadde sett på den før.

Så jeg sprettet plasten og tok ut innholdet - som besto av noen ark med informasjon og fire-fem kort som kan settes inn i en samleperm.

PC-guiden markedsfører seg som en "veiledning steg for steg" til dataverdenens mysterier. For eksempel forklarer den hva en CD-ROM-plate er, hvordan du hører musikk på en PC, og - som det sto på det ene kortet jeg leste - "Hjelp - PC-en har krasjet!".

Ja vel, tenkte jeg, og kikket på dette kortet, kanskje det kunne stå noe interessant jeg ikke hadde tenkt på. Når man først gir ut en slik samling, er det jo grunn til å tro at de som har skrevet den er spesialister på området, og derfor har langt mer erfaring med slikt enn en litt aktiv PC-bruker som meg.

Jeg kikket derfor litt inne i folderen og etter å ha lest definisjonen av hva en krasj er - som i og for seg var helt grei - fant jeg overskriften "Harddisken - praktiske råd".

Punkt 1: "Et krasj er ofte resultatet av en programfeil, men det kan være lurt å begynne med å kontrollere harddisken. En løs kabel kan iblant være årsaken til at en stor feil har oppstått". Så langt så vel, selv om de færreste nybegynnere (som jeg forventer denne samlingen er rettet mot) tør å grave inne i PC-en. Men så fortsetter det:

"Kontroller først at koblingene til musen sitter ordentlig i på baksiden av harddisken".

...Eh leste jeg riktig?, var min første tanke. Joda, det står faktisk nettopp dette. Gapskratt. Men jeg har aldri sett noen musutgang på noen harddisk, og det håper jeg virkelig forfatterne av PC-guiden ikke har heller. Jeg vet at mange som har tilnærmet null innsikt i data kan finne på å kalle kabinettet for "harddisken", selv etter ti forklaringer om hva en harddisk egentlig er. Men jeg mener da at en forfatter av en veiledning om hvordan man bruker en PC burde vite forskjell på et kabinett og en lagringsenhet. Men samtidig, hvis vedkommende faktisk vet dette, men likevel skriver feil, er det jo her snakk om bevisst villedning. At noe slikt i det hele tatt har gått gjennom korrekturen er jo oppsiktsvekkende!

Jeg har ikke orket å lese resten av kortene jeg fikk fra PC-guiden, men jeg ville ikke bli forundret om det dukker opp flere slike feil. Har du flere eksempler på slikt må du gjerne fortelle om dem i debattforumet vårt.

Til toppen