Visma-kjør før resultatene

Visma endte opp som en av tirsdagens vinnere etter åpenlyst salgsarbeid på forventninger om morgendagens resultater. Alphatron klarte seg overraskende bra i dag - selv om enkelte analytikere peker på at fallhøyden fremdeles er stor.

De asiatiske markedene oppførte seg pent i natt, med lav omsetning og jevnt over marginale stigninger. Da det amerikanske markedet lukket i går, var det ingen negative impulser å oppdrive. Dermed endte totalindeksen opp 1,2 prosent på 1246 og IT-indeksen 2,5 prosent opp på 1258.

Mest iøynefallende var tirsdagens handel med Visma-aksjer. Hele to prosent av aksjene ble omsatt - hvilket er en høyst respektabel omsetning i forhold til hva som er normalt, ikke minst for Visma. Kursen endte opp 10,9 prosent etter forbausende jevn handel på stigende kurser gjennom hele dagen. Et klassisk eksempel på "meglerkjøring" - altså handel på aksjen utløst av at ett eller flere meglerhus finner ut at "nå kan denne aksjen løftes".

Bakgrunnen denne gang er at selskapet legger frem resultater for 1997 klokken 08:30 onsdag morgen.

Vi noterer oss at den siste tidens kursstigning i aksjen peker i retning av at selskapet fikk vel mye juling våren 1997 - noe tallene onsdag da forventes å bekrefte.

Alphatron var naturlig nok i fokus tirsdag - etter at det ble klart at den eiergrupperingen som kjørte aksjen til nye høyder våren og sommeren 1997 hadde forlatt skuta. Nå sier riktignok Dagfinn Sundal til Dagens Næringsliv at han har skrevet ut en opsjon på de aksjene han har solgt. Dette gjør at han er pliktig å kjøpe aksjene tilbake dersom vedkommende aktør som nå sitter på aksjene krever det. Markedet ser imidlertid ut til å se på dette som en ren formalitet.

- Dette selskapet er fremdeles høyt priset sammenliknet med selskaper som Kitron og Sonec, påpeker en analytiker overfor digi.no Den aktuelle analytikeren tror forsåvidt også at Kitron har mer å gå på, men det endrer ikke vedkommende analytikers holdning til Alphatron.

Problemet i forhold til dagens verdifastsettelse ser ut til å være at i tillegg til en voldsom interesse fra taxisjåfører og bønder med overskuddslikviditet, har kursen vært holdt oppe på forventninger om at sentrale eiere ville "finne på noe" med selskapet. Forsøket på fusjon med Fønix-selskapene Norautron og Ecotron falt som kjent i fisk da eieren der så at han var ved å bli snytt. Riktignok klarte man å løfte over Stento-kontrakten fra Kitron til Alphatron, men det monner ikke i denne sammenhengen. Det kan dermed se ut som om Alphatron-aksjonærene får en tøff vinter.

Tandberg ASA reagerte marginalt opp midt på dagen etter at digi.no erfarte at en distribusjonsavtale med Deutsche Telekom ser ut til å være klar. Selskapet ville hverken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene. Tandberg endte dagen på 143 kroner (ned 1,7 prosent) på relativt lav omsetning.

Til toppen