Visma vurderer å kjøpe SPCS-gruppen

Det kan gå mot fusjon av Norges to største programvareselskaper, Visma og SPCS-gruppen. Sent i dag kjøpte Visma 13 prosent av aksjene i erke-konkurrenten.

I et helt overraskende trekk mot sin største konkurrent, slo Visma-sjef Øystein Moan til og kjøpte 13 prosent av aksjene i SPCS-Gruppen . Det var det det svenske investeringsselskapet Atle som tilbød posten. Begge de to selskapene kniver om salget av ganske like økonomisystemer i Norge og i utlandet.


Programvareselskapet Visma (VIS) kjøpte 4.600.000 aksjer i SPCS ASA, og kontrollerer etter dette totalt 7.596.700 aksjer gjennom aksjer og opsjoner i SPCS ASA. Dette tilsvarer ca. 13,55% av aksjene i SPCS ASA. Handelen kunne ha forblitt hemmelig en stund, men ved kjøp av mer enn 10 prosent må man offentliggjøre, sier reglene på Oslo Børs.

- Vi fikk et tilbud i løpet av dagen og slo til. Vi synes dette var en fornuftig investering, vi er jo i samme bransje, sier Moan hemmelighetsfullt til digitoday.no. Han har ikke snakket med ledelsen hos erkekonkurrenten eller storeier Per A. Boasson, forteller han.

- Jeg utelukker ikke et oppkjøp av SPCS-gruppen, vi er verd 45 prosent mer enn dem, men vi har ingen konkrete kortsiktige planer. Får vi tilbud om andre aksjeposter, vil vi vurdere det forløpende. Men det skjer en konsolidering i økonomisystem-bransjen og vi vil være klare til disse begivenhetene, sier han megetsigende og humrer.

For Moan er aksjekjøpet et 'takk for sist' til SPCS-ledelsen og gründer/største eier Per Boasson. De to selskapene har tidligere først slåss om hvem som skulle kjøpe konkurrenten Micro 80, en kamp Moan vant. I mars i fjor la Boasson overraskende inn et bud på Visma, men Moan takket nei og forhandlet en stund med Agresso og Software Innovation før man stoppe forhandlingene. I mellomtiden har SPCS-gruppen kjørt inn i problemer, noe som har svekket aksjekursen. Nå er selskapet verdsatt til 589 millioner kroner. Dermed har Moan råd til å kjøpe hele selskapet med pengene han fikk fra salget av sin Marine-divisjon (680 millioner kroner) tidligere i høst.

- Vi har en mulighet med midlene fra salget av Marine-divisjonen, bekrefter Moan overfor digitoday.no.

Av forskjellige årsaker finnes det et enormt antall produsenter av økonomisystemer i Norden, men etter årstusenskiftet har mange slitt. Senest i går slo nyheten om at de to danske storaktørene Navision og Damgaard slår seg sammen
- Den danske fusjonen aktualiserer kanskje behovet for å skape en sterk norsk/svensk aktør, sier Moan.

Til toppen