Vodafone-sjefen lokker Telenor til mobilsamarbeid

Den svenske Europolitansjefen, Jan Risfelt sier at et samarbeid på mobiltelefoni med Telenor er logisk, og tror på en større nordisk strukturendring på mobilsiden.

Det er i et intervju med Ekonomi24 at Jon Risfeld går langt i å invitere Telenor og konsernsjef Tormod Hermansen til et samarbeid med Europolitan og kanskje også finske Elisa Telecom for å etablere et stort nordisk mobilselskap.

Hermansen selv har tidligere i år gått langt i å lokke til seg de to svenske mobilaktørene Tele2 AB og Europolitan med sikte på et samarbeid. Mens Tele2s konsernsjef Lars-Johan Jarnheimer tidligere har avvist samarbeid, har det fra Vodafones svenske datterselskap Europolitan vært stille som i graven. Helt til nå.

Administrerende direktør i Europlitan, Jon Risfelt, sier at Vodafone "har en strategi om å være overalt" og har sett på alle de tre nordiske nabolandene.

Han åpner i realiteten for et hvilket som helst fornuftig mobilsamarbeid med de som ønsker det. Europolitan vil ikke lenger bare være en svensk mobilvirksomhet. Vodafone kontrollerer i realiteten hva som skal skje med sin eierandel på 70 prosent i selskapet som har nordisk rekord i telefonbruk per kunde.

Risfelt sier til E24 at det er logisk med et samarbeid, spesielt for å få redusert de enorme utbyggingskostnadene for tredje generasjons mobiltelefoni.

Han avviser ingen form for samarbeid som kan omfatte alt fra et løsere samarbeid til en stor eierandel i Telenor Mobil eller Elisa.

- Jeg er overbevist om at vi kommer til å se en ytterligere konsolidering blant operatørene i Norden, og Vodafone kommer absolutt til å være med i diskusjonene.

Europolitan-sjefen mener de nye mobilaktørene som ikke sitter på egne kunder får det betydelig vanskeligere enn etablerte mobilaktører.

Vodafone er verdens største mobilselskap, men er bare representert i Norden gjennom sitt majoritetseierskap i Europolitan.

Direkte og indirekte har Vodafone kontakt med en tredel av verdens mobilkunder, nærmere 200 millioner i tallet, hvorav 75 millioner i Europa og 1,1 millioner i Europolitan i Sverige.

Til toppen