Vodafone splittet av mobilstrid

Amerikanske Verizon har valgt den amerikanske cdma2000-standarden for sitt tredje generasjons mobilnett. Dette er det stikk motsatte av hva Vodafone sitt ønske, som er den europeisk/japanske W-CDMA. Men selskapet eier bare 45 prosent av Verizon og løsningen kan bli et mega-oppkjøp.

Vodafone har allerede offentliggjort at det er innledet samtaler med Verizon Wireless om selskapets valg av standard for tredje generasjons mobilnett, også kalt for UMTS eller 3G.

Verizon består blant annet av det tidligere Vodafone-eide AirTouch, og standardvalget til det amerikanske selskapet er stikk i strid med det britiske selskapets interesser. Vodafone har 80 millioner kunder i sin portefølje, og eier 45 prosent av det amerikanske selskapet.

Vodafone benekter at det er uenighet mellom selskapene, men sier i en uttalelse at det er viktig å komme fram til en felles løsning, blant annet på grunn av mulighetene for roaming mellom USA og Europa. Selskapet sier videre at Verizon har undersøkt mulighetene, men har ennå ikke kommet fram til en endelig løsning.

Ifølge Wall Street Journal trenger valget av teknologi ikke å være avgjørende, siden det ventes telefoner som kan håndtere begge teknologiene. For Vodafone er dette avgjørende siden selskapets strategi er å etablere et sømløs global mobiltjeneste, som spesielt skal fulle hullet mellom dagens amerikanske og europeiske mobilstandarder. I dag er det de færreste som kan dra til USA og benytte mobiltelefonen sin. Vodafone vil gjøre det mulig.

Analytikere tror dette ikke blir noe problem, for om Vodafone krever terminaler som kan håndtere begge teknologiene, så får de det, blant annet fordi selskapet er verdens største.

Problemet med ulike standardvalg kan imidlertid få andre konsekvenser for det amerikanske mobilselskapet, blant annet for en planlagt børsnotering. Analytikere tror at Vodafone på sikt kan tenke seg å overta hele selskapet for å unngå de problemene som en nå står overfor.

Den gode nyheten for Vodafone er at selskapet har atskillig bedre tid i USA enn i Europa. For i USA blir frekvensene for tredje generasjons mobiltelefoni ikke tilgjengelige før mot slutten av 2002.

Til toppen