Vodafone vant britisk slag om Japan

Britiske Vodafone slo ut British Telecom i kampen om kontrollen over det japanske teleselskapet Japan Telecom. Selskapet kjøper AT&Ts aksjepost i det japanske selskapet for drøye 12 milliarder kroner.

Vodafone vil etter dette sitte med 25 prosent av aksjene i Japan Telecom, mot British Telecom(BT) sine 20 prosent. Samtidig sikrer Vodafone seg kontrollen over Japan Telecoms mobiloperatøren J-Phone. Japan Telecom selv eier direkte 54 prosent i J-Phone, Vodafone eier 26 prosent, mens BT eier 20 prosent. AT&T måtte selge sine Japan Telecom-aksjer etter at det japanske mobilselskapet NTTDoCoMo kjøpte 16 prosent av aksjene i AT&T Wireless i fjor. NTTDoCoMo og J-Phone er harde konkurrenter på det japanske mobilmarkedet, som i stor grad preges av ulike innholds og databaserte tjenester. NTTDoCoMos tjeneste i-mode er den best kjente.

Japan Telecom blir etter handelen verdsatt til 123 milliarder kroner og oppgjøret til AT&T skjer i kontanter. Det er ventet at handelen sluttføres mot slutten av april.

Konsernsjef i Vodafone, Chris Gent, sier i en pressemelding at kjøpet understreker selskapets fokus på det japanske markedet. - Vi ser fram til å arbeide sammen med Japan Telecom, British Telecom og de japanske jernbaneselskapene som eier resten av teleselskapet.

Kjøpet nå følger det Vodafone gjorde i desember da selskapet overtok 15 prosent i Japan Telecom ved å kjøpe ut to av de sju jernbaneselskapene som i sin tid etablerte Japan Telecom.

BT har gitt sin støtte til Japan Telecoms ledelse etter Vodafones oppkjøp, som ikke kommer helt uventet. BT har de siste halve året slitt med en stadig tøffere gjeldsbyrde og har i vår planlagt flere børsnoteringer av sin virksomhet for å bedre likviditeten.

Til toppen