Vodafone vil kjøpe Sonera

Britiske Vodafone vil kjøpe vel 25 prosent av det finske teleselskapet Sonera. Prislappen kan bli hele 130 milliarder kroner.

Britiske Vodafone vil kjøpe vel 25 prosent av det finske teleselskapet Sonera. Prislappen kan bli hele 130 milliarder kroner.

Saken ble først omtalt i søndagsutgaven til britiske The Times, og førte til en god dag for Sonera på Helsinkibørsen mandag. Tidligere har Soneras visekonsernsjef Kaj-Erik Relander avvist at det foregår samtaler mellom de to selskapene.

Vodafone har nå for alvor kastet sine øyne på Norden der selskapet så langt bare er representert via sin aksjepost på 71 prosent i svenske Europolitan. Tidligere har det vært spekulert i dansk presse om at Vodafone skulle være interessert i å overta hele eller deler av den danske mobiloperatøren Sonofon.

Ifølge The Times vil Vodafone overta 25 prosent av Sonera i bytte for aksjer, og en avtale kan være i boks i løpet av få uker. Men Vodafone er ikke alene, også andre selskap som Deutsche Telekom, France Telecom og MCI WorldCom kan være interessert i Sonera-aksjer når den finske staten senere skal selge seg ned i selskapet.

Den finske staten solgte seg sist uke ned i Sonera fra 57,9 til 54,6 prosent, og har fullmakt til å selge seg ned til 34 prosent. Regjeringen har nylig bedt om fullmakt fra nasjonalforsamlingen til å selge seg helt ut av Sonera.

Sonera er blant de største ikke-amerikanske aktørene på GSM-markedet i USA, og sitter ellers med 40 prosent av tyrkiske Turkcell og eier også 15 prosent av mobilkonsortiet Xfera Mobile som mandag mottok en av de fire spanske UMTS-lisensene. Sonera deltar også på UMTS-auksjonen i Storbritannia.

Til toppen