BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 8 kommer i fire utgaver

Her er forskjellene mellom dem.

Windows 8 kommer i fire hovedutgaver, alle inkluderer det nye Metro-grensesnittet.
Windows 8 kommer i fire hovedutgaver, alle inkluderer det nye Metro-grensesnittet.

Microsoft har akkurat avslørt hva deres neste operativsystem skal hete. Ikke overraskende blir det «Windows 8», ifølge en kunngjøring av Brandon LeBlanc.

Dette blir det offisielle navnet for tre av fire hovedutgaver av Windows, det vil si de som er myntet på pc-er og nettbrett under x86-arkitekturen (både 32-bit og 64-bit). Her blir det tre varianter: Windows 8, Windows 8 Pro og Windows 8 Enterprise.

Navnene burde være selvforklarende, men for ordens skyld kan vi nevnte at pro-varianten er ment for bedrifter, utviklere og proffbrukere/teknologientusiaster.

I tillegg blir det som vanlig en egen enterprise-versjon for storkunder eller volumlisenser med såkalt Software Assurance-program. Windows 8 Enterprise bygger videre på Windows 8 Pro med blant annet pc-administrasjon og utrulling, avansert sikkerhet osv.

Nytt familiemedlem

Mer overraskende er navnet som er valgt for den fjerde og siste hovedutgaven. Ja, den som er myntet på ARM-arkitektur. Denne nye Windows-kategorien, tidligere omtalt som «Windows on ARM» eller WOA, blir faktisk hetende Windows RT.

I motsetning til vanlig Windows eller Windows Pro vil ikke denne utgaven være tilgjengelig for salg, eller via en oppgradering. Windows RT blir kun tilgjengelig ferdig installert på pc-er eller nettbrett utstyrt med ARM-prosessorer.

Da Windows RT ikke støtter x86-programvare, vil denne utgaven basere seg på applikasjoner under en ny Windows runtime (kjøremiljø), eller WinRT, som skal danne grunnlaget for en ny generasjon nettsky- og berøringstilpassede webapplikasjoner.

RT-navnet blir for øvrig kraftig kritisert av mange, hvis vi skal dømme etter kommentarene under Microsofts kunngjøring.

Gratis Word?

Windows RT skal inkludere berøringstilpassede desktopversjoner av nye Windows Word, Excel, PowerPoint og OneNote, ifølge LeBlanc.

Han nevner ikke Outlook i sammenhengen, men ellers ser altså en god porsjon av Microsofts Office-pakke ut til å følge med gratis på denne plattformen.

Dette er forskjellene

Microsofts Brandon LeBlanc byr også på en oversikt over hvilke funksjoner som følger med de tre ulike hovedutgavene av Windows. Det påpekes at tabellen ikke kan betraktes som uttømmende, men dette skal være nøkkelfunksjonene:

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.