Windows Millennium kommer i år 2000

Hva som skal erstatte Windows NT 4.0 har lenge vært klart, men vet du hva som vil etterfølge Windows 98SE?

Hva som skal erstatte Windows NT 4.0 har lenge vært klart, men vet du hva som vil etterfølge Windows 98SE?

Microsoft har lettet litt mer på slørene rundt de kommende konsumentutgavene av Windows-operativsystemet. Interne Microsoft-dokumenter er blitt lekket til de amerikanske magasinene Sm@rt Reseller og PC Week.

Først ute blant de kommende konsumentsystemene er Millenium. Dette vil være den siste Windows-utgaven er basert på Win 9x-kjernen. Likevel skal ikke det kommende operativsystemet støtte eller baseres på DOS. Dette vil på mange måter være et stort framskritt, spørsmålet er bare hvor godt Microsoft greier å opprettholde kompatibiliteten med Win 9x spill og applikasjoner.

En del av de egenskapene som egentlig først skulle introduseres i Neptune - Microsofts konsumentutgave basert på NT-kjernen - vil trolig allerede bli tilgjengelige i Millenium. Dette inkluderer redusert oppstartstid.

Noen bestemt dato har Microsoft av gode grunner (jfr. Windows 2000) ikke satt, men alt tyder på at operativsystemet vil bli tilgjengelig på markedet i år 2000.

Året etter vil Microsoft trolig slippe Neptune. Neptune vil som nevnt være basert på kjernen i Windows NT/2000. Microsoft satser på å få ut den første interne utgaven av Neptune denne måneden. En ekstern betautgave er planlagt neste sommer, mens den endelige lanseringsdatoen ventes å bli i april i 2001.

Neptune vil være det første av Microsofts operativsystemer som tar i bruk WinTone, en tjeneste som Bill Gates beskrev i fjor høst. WinTone ligner ifølge PC Week mye på Suns WebTone-konsept og skal gjøre at PC-er kan helbrede og oppdatere seg selv.

Neptune skal ha et nytt, enklere, weblignende brukergrensesnitt og være fri for de kryptiske feilmeldingene som kjennetegner dagens Windows-utgaver. Forbedret støtte for maskinvare og applikasjoner skal også implementeres.

Fordi Neptune vil være basert på NT-kjernen, oppmuntrer Microsoft sine utviklingsgrupper for Windows for henholdsvis konsumenter og bedriftsbrukere å dele komponenter, blant annet brukergrensesnitt og drivere. Dette vil gjøre livet enklere for de som skal administrere datasystemene.

De nye egenskapene som blir utviklet for Neptune vil dukke opp i framtidige utgaver av Business Windows, som Microsoft kaller etterfølgerne til Windows 2000.

Fordi også Neptune skal rettes mot forbrukerne, må operativsystemet ha god kompatibilitet med dagens programvare, ikke minst spill. Og selv om Microsoft gjennom Millenium blir kvitt DOS, er det mye som gjenstår for å få dagens spill til å fungere bra på et NT-basert operativsystem. Kun 25 prosent av spillene som utgis i dag, fungerer på Windows NT. Mye av dette skyldes at Windows NT henger etter når det gjelder drivere til typiske konsumentprodukter, for eksempel 3D-kort beregnet for spill. Mye tyder likevel på at denne situasjonen vil bedres allerede gjennom Windows 2000.

Til toppen