XML forbedrer Internett

XML-standarden lover enklere søk og fremvisning av databaser på Internett. Verktøy begynner nå å dukke opp fra IBM og Oracle, men først må 5.0-versjonene av Netscape og Internet Explorer på plass.

XML-standarden begynner å bygge opp fart ettersom leverandører og brukere begynner å forberede seg på mulighetene som åpner seg når Netscape og Microsoft snart vil lansere nye nettlesere med ekte XML-støtte. XML er neste byggestein i en lang rekke standarder som bygger ut Internett.

- Utviklingen av HTML har vært preget av ønsket om penere og bedre skjerm-presentasjon, ikke informasjonsflyt og automatisering, sier Espen Berger i den norske brukergruppen for SGML og XML.

Der HTML bruker faste koder for å beskrive side-elementer, lar XML deg selv definere koder. En bilselger kan dermed lage en web-side med en kode for bil, farge og merke som hentes fra en database i stedet for å skrive en HTML-side for hver bil, forklarer Berger.

Det er denne mangelen på automatikk mellom database og HTML-side som blant annet Lotus Notes/Dominio forsøker å løse. Fordi XML gir kategorisert informasjon, blir det enklere å søke. På en Internett-side som er laget med XML kan du velge bilfarge og søke på fargen blå, uten at du får opp alle bilene som bare har blått setetrekk eller andre steder der blå forekommer.

Interessen for XML vokser ettersom det nærmer seg lanseringen av de ny nettleserne. I forrige uke var det XML World-messe i USA og neste uke er det møte i SGML/XML-brukergruppen her i Norge. Antall XML-verktøy øker også - den nylanserte databasen Oracle 8i støtter XML og på XML World lanserte IBM hele ni gratisverktøy som brukere kan laste ned.

- XML vil også kunne bli et standardformat for overføring av strukturert informasjon mellom datasystemer fra forskjellige leverandører når disse støtter standarden, sier Berger.

Til toppen