BEDRIFTSTEKNOLOGI

XWork gir deg Linux på jobben

XWork fra norske Xecute tilbyr bedrifter en trinnvis overgang til Linux, med flere alternative driftsmodeller.

16. okt. 2002 - 16:01
Xecute.asXWork

Poenget med XWork, forklarer daglig leder Morten Grønsund i Xecutes Flekkefjord-avdeling, der det meste av utviklingsarbeidet foregår, er å redusere IT-kostnadene.

- Vi mener at det er mulig å redusere IT-kostnadene med 60 prosent ved å erstatte Windows og Windows-programvare med Linux og tilsvarende Linux-applikasjoner. Vi kan tilby ekvivalente Linux-løsninger til det meste, og arbeider med en løsning under Wine for å kjøre Windows-avhengige klient/tjener-applikasjoner, for eksempel økonomisystemer som Agresso, under Linux.

Grønsund presiserer at Agresso og tilsvarende systemer gjerne har webklienter med begrenset funksjonalitet, slik at ikke alle brukere kan arbeide med denne klienten.

- Derfor er det viktig å kunne tilby en delt løsning, der noen brukere beholder Windows mens andre går over til Linux. En alternativ løsning er å kjøre for eksempel Agresso over terminalserver.

Besparelsene med XWork kommer først og fremst som følge av overgang til lisensfri programvare, men også i form av reduserte omkostninger innen maskinvare, fordi Linux ikke krever så mye av verken klienter eller servere som Windows.

- Dessuten er det mye å spare på å sette ut driften, sier Grønsund.

Etter at arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman sa opp Microsoft-avtalen, står kommunenorge friere til selv å velge IT-plattform. Siden kommunene må fokusere på innsparinger, er de en åpenbar målgruppe fro XWork.

- I første omgang henvender vi oss til dem med forholdsvis beskjeden IT-bruk. Vi foreslår gjerne en gradvis overgang fra det eksisterende Windows-miljøet. Vi starter med klientene der vi kjører kontorstøtte og mail på Linux-klienter i Windows-nettverket. Etter hvert konverterer vi hele miljøet.

XWork leveres i fire "porteføljer". Porteføljen "Desktop Basis" gir kontorprogram - OpenOffice eller et alternativ - gruppevaren Ximian Evolution som samarbeider med Exchange-server når dens egen ikke er tilstede, en klient for sanntidsmeldinger, og ett av fire alternative nettlesere, blant dem Opera og Konqueror.

- Vi har laget et eget system for å legge ut klientene, med administratorpakke og LDAP-katalog over brukerne.

Porteføljen "Server" har katalogtjeneste, e-post, web og så videre, og kan også håndtere Windows-klienter, slik at migreringen kan tilpasses også brukere som av en eller annen grunn er avhengig av Windows. Porteføljen "Net" er et supplement i form av ruter, portner, overvåking, server for proxy- og brannmurtjenester, samt en klyngearkitektur. Den siste porteføljen, "Service" gir kundene ulike driftsmodeller å velge mellom, med flere grader mellom full ASP og driftsassistanse på stedet.

- XWork Service kan implementeres som "SLA" ("service level agreement"), altså med tjenestegaranti.

Xecute har et titalls store kunder å vise til, både skoler og kommuner, og en bedrift som Telenor Satellite Services.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra