Ytelsesrekorder med nye 24-veis AS/400-maskiner

IBM har utvidet utvalget av sine ustoppelige AS/400-maskiner i alle retninger, og setter nye ytelsesrekorder med 24 av verdens mest moderne prosessorer.

IBMs AS/400-serie med mellomstore servere er den trauste arbeidshesten til store deler av det internasjonale næringslivet. Ofte leaset med applikasjonene du trenger leveres de ferdig oppsatt, bare til å skru på. IBM kan skryte av at mange kunder aldri har opplevd nedetid med sin AS/400-maskin.

Mange foretrekker dette framfor det noe høyere spenningsnivået i for eksempel NT-verden, og maskinene har vært en vedvarende salgssuksess i mange år. Det siste året har omsetningen økt kraftig. Kundene tiltrekkes ikke bare av pålitelighet, enkel drift og ferdige pakkeløsninger for en rekke administrative gjøremål og en rekke bransjer, men også av et nærmest uslåelig lavt nivå på de samlede kostnadene, hevder IBM.

Modellene som IBM lanserte 22. mai er faktisk verdens første tjenere med prosessorer som kombinerer de aller nyeste teknologiene innen konstruksjon: de ledende sjikt er i kobber, mens de isolerende sjikt er i "silicon on insulator". IBM har valgt å introdusere denne prosessoren på AS/400, og for en gangs skyld la Unix-varianten RS/6000 komme etter. De to tjenerseriene har for øvrig 95 prosent av maskinvaren felles, ifølge Tore Råmundal, IBM Norges produktsjef for AS/400.

- AS/400 er en forretningsmaskin, understreker Råmundal. - Den er ikke konstruert for tekniske oppgaver. Den laget for å håndtere transaksjoner.

Ny-lanseringen omfatter et nytt flaggskip, kalt 800-serien. Toppmodellen her kan utstyres med inntil 24 av IBMs nyeste prosessor i PowerPC-familien, kalt IStar. Prosessoren utgjør sjette generasjon 64 biters RISC hos IBM og kjøres i 540 MHz. Prosessorene er gruppert seks og seks rundt den samme svitsjen som brukes i supermaskinen Deep Blue, med en samlet kapasitet på 36 GB per sekund. Den øvre minnegrensen er 96 GB. I/O håndteres av en egen intern hub med en samlet kapasitet på 4 GB per sekund. Ifølge Råmundal er AS/400 raskere på I/O enn RS/6000.

Ifølge IBM setter denne maskinen ytelsesrekorder innen transaksjoner og Lotus for nisjen "enterprise servers" så lenge man ikke teller med klyngede løsninger. Transaksjonsmålingen skjer etter en norm som IBM kaller CPW (commercial processing workload) og som er kalibrert slik at en CPW-enhet svarer til omtrent 10 enheter av typen TPC-C. AS/400 840 ventes å nå 16.500 CPW.

- Ytelsen er minst 145.000 TPC-C, og nye målinger vil antakelig komme opp i 165.000 TPC-C, sier Råmundal.

Dette er mer enn toppmodellen innen RS/6000, som med 24 prosessorer kommer opp i 136.000 TPC-C. Den nyeste Alpha-tjeneren til Compaq er ikke med på sammenlikningen.

Standardtesten for Notes - samtidige brukere av e-post under Notes R5 - gir 70.000 brukere mot 57.600 for RS/6000 S80.

AS/400 leveres bare i egne kabinetter, ikke i rack. De største modellene krever egne tilleggskabinetter for disker og andre enheter. Kabinettene knyttes til hovedenheten gjennom HSL (High-Speed Link) sløyfer der hastigheten er 1 GB per sekund.

- Trenden innen lagring går i retning av at lagring skal organiseres i egne lagringsnett, såkalte SAN (storage area network). Den spesielle teknologien "single level store" i AS/400-maskinenes operativsystem OS/400, der alle lagring, det vil si minne og disk, betraktes som ett felles område, gjør at lagringsnett krever spesielle tillempninger. Løsninger for dette vil komme om tidligst ett år.

Ny-lanseringen omfatter også en oppgradering av OS/400 til V4R5. Oppgraderingen omfatter elementer tilpasset dels den nye 800-serien, dels nye modeller i den mindre 200-serien: 270 som er spesielt tilrettelagt som web-tjener og for datavarehusløsninger, samt den nye lavende-modellen 250. Web-tjeneren 270 er ment å overkomme de problemene AS/400-maskinene hittil har hatt med denne bruksmåten. V4R5 fører også videre AS/400-maskinenes mulighet til å integrere Intel-baserte tjenere av typen IBM Netfinity, som leveres som flate kort. I V4R5 håndterer OS/400 også 700 MHz Netfinity-tjenere.

- Å ha Netfinity-tjenere i en AS/400-boks gir en rekke fordeler, særlig innen administrasjon og drift.

V4R5 har dessuten fått en interessant egenskap kalt PASE eller "portable applications solution environment". Den består av en runtime modul som kjører AIX-applikasjoner direkte. Dette skal være spesielt interessant for bestemte forretningssystemer fra JD Edwards og SPSS.

Til slutt kan nevnes at hver fjerde AS/400-maskin som selges i dag, er en dedikert tjener for Lotus Domino. Denne spesielle Domino-serien er utvidet med to nye modeller.

Til toppen