JUSS OG SAMFUNN

Zuckerberg kan bli tvunget til å kvitte seg med Instagram

I en historisk monopolrettssak i USA kan Meta-sjef Mark Zuckerberg bli tvunget til å gi slipp på pengebingen Instagram.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg kjøpte opp Instagram i 2012. Får reguleringsmyndigheten FTC det som de vil, må Zuckerberg gi slipp på bildedelingstjenesten.
Facebook-gründer Mark Zuckerberg kjøpte opp Instagram i 2012. Får reguleringsmyndigheten FTC det som de vil, må Zuckerberg gi slipp på bildedelingstjenesten. Foto: David Zalubowski/NTB
14. apr. 2025 - 16:09

I USA står plattformen for over halvparten av reklameinntektene til Meta-konsernet, som også eier Facebook.

Mandag starter en historisk kamp for Meta og deres advokater for å bevise at de med deres sosiale medier-plattformer ikke ødelegger for konkurranse fra andre hold.

Antitrustrettssaken kommer etter at det føderale forvaltningsorganet FTC gikk til sak mot det som het Facebook i 2020, i Donald Trumps første presidentperiode. I et søksmål påstår FTC at selskapet kjøpte Instagram og WhatsApp for å knuse annen konkurranse og etablere et ulovlig monopol innen sosiale medier.

Pentagon vil ikke kommentere om amerikansk cyberovervåking av Russland er satt på vent.
Les også

Forskere: Omfattende russisk propaganda i vestlige KI-modeller

Mener Facebook kjøpte bort konkurransen

Det er disse to bitene av Meta-konsernet som Zuckerberg kan tvinges til å kvitte seg med, skulle FTC vinne fram med sitt syn om at Facebook har gått systematisk til verks for å kjøpe selskaper sett på som en potensiell trussel.

– Ute av stand til å opprettholde monopolet sitt ved å konkurrere rettferdig, tok selskapets ledere tak i den eksistensielle trusselen ved å kjøpe opp nye innovatører som lyktes der Facebook mislyktes, hevder FTC.

Facebook kjøpte Instagram i 2012, da det fortsatt var en enkel og reklamefri bildedelingstjeneste, til én milliard dollar. Prisen ble sett på som svimlende da, men kjøpet har senere vist seg å være lønnsomt.

To år senere kjøpte Facebook meldingstjenesten WhatsApp for 22 milliarder dollar.

– Bør støtte amerikansk innovasjon

Meta mener søksmålet fra staten strider mot virkeligheten.

– Bevisene under rettssaken vil vise hva hver 17-åring i verden vet. Instagram, Facebook og WhatsApp konkurrerer med kinesiskeide Tiktok, Youtube, X, iMessage og mange andre.

– Mer enn 10 år etter at FTC gjennomgikk og godkjente våre oppkjøp, sender kommisjonens handling i denne saken meldingen om at ingen avtale noen gang er endelig. Reguleringsmyndigheter bør støtte amerikansk innovasjon i stedet for å forsøke å bryte opp et stort amerikansk selskap og ytterligere gi fordeler til Kina på kritisk viktig områder som KI, skriver Meta i en uttalelse.

Metas skjebne vil bli avgjort i Washington av den amerikanske dommeren James Boasberg, som sent i fjor avviste Metas anmodning om at saken måtte avvises. 

Fra det første videoklippet av elefanter i San Diego Xoo i 2005, er Youtube blitt en uunnværlig del av svært manges hverdag. Bildet er fra fremleggingen av årsregnskapet for noen år siden.
Les også

Runder 20 år med over 2,5 milliarder brukere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.