– Dataene befinner seg gjerne i «siloer», for eksempel i ulike forretningssystemer, og de er ofte utilgjengelige. Man mangler rett og slett gode løsninger for å sette dataene i sammenheng.
Det sier Anne-Sofie Risåsen, Norden-sjef i Cognizant.
Cognizant har over 500 ansatte i Norge og 300.000 globalt. Selskapet har hjulpet et stort antall kunder med å migrere løsningene sine over på moderne skyplattformer, og gjennom såkalt data modernization skape den nødvendige strukturen som gjør det mulig å hente verdifull innsikt fra dataene.
– Kombinasjonen av lokal ekspertise og globale muskler har gjort oss til en foretrukken samarbeidspartner for mange nordiske selskaper. Ett eksempel er hvordan Orkla og vi i disse dager er i gang med et større prosjekt for å integrere data fra en rekke ulike systemer og kilder og bruke dataanalyse og kunstig intelligens for å finne verdifull innsikt i dataene, sier Risåsen.
Fiks feilene før de oppstår

Risåsen forteller at «data modernization» i stor grad handler om å gjennomføre en grundig analyse av hvilke data som er tilgjengelig i en virksomhet, til hvilke formål dataene brukes og hvilke datasystemer man benytter. Og så må man sikre at kvaliteten på dataene er så god som mulig.
– Med en moderne skybasert dataplattform kan du samle og strukturere data fra mange ulike kilder, for eksempel fra ERP-systemer, IoT-enheter og produksjonsutstyr. Så kan man bruke avansert dataanalyse og maskinlæringsmodeller for å ta bedre og raskere beslutninger, sier Risåsen.
Cognizant har bistått mange produksjonsbedrifter med å virkeliggjøre «den fjerde industrielle revolusjonen» – eller «Industri 4.0». Dette innebærer blant annet analyse av sensordata fra IoT-enheter for å optimalisere og effektivisere produksjonsprosessene, redusere mengden avfall, samt gjøre det mulig med prediktivt vedlikehold.
– Kostnadsbesparelsene kan være temmelig store hvis du kan fikse feilene før de oppstår, sier Risåsen.
Sensorer og maskinlæring i fiskeoppdrett
Ett ferskt eksempel på hvordan produksjonsbedrifter har tatt steget over mot Industri 4.0 for å effektivisere produksjonen, finner vi hos norske Mowi. Selskapet er verdens største lakseoppdretter, med nesten 15.000 ansatte i 25 land og en omsetning på 3,8 milliarder euro.
Mowi hadde tidligere et eget on-premise datasenter i England, men har sammen med Cognizant flyttet alt til skyen – nærmeste bestemt til Microsoft Azure. Dette har ikke bare gitt selskapet en mer kostnadseffektiv og skalerbar løsning, skyløsningen har også vært avgjørende for å kunne realisere smartere datadrevne løsninger for fiskeoppdrett.
Mowi har sammen med Cognizant bygget løsninger som gjør det mulig å overvåke og fjernstyre oppdrettsanleggene fra ett sted. Data fra sensorer og kameraer samles i en plattform der IoT, Big Data, kunstig intelligens og maskinlæring brukes til avansert dataanalyse.
Marvin Dsouza, CIO i Mowi, fortalte under et seminar i Oslo for en tid tilbake hvordan denne plattformen – Connected Aquaculture Platform – kan sammenstille data for å blant annet gi bedre råd om foring av fisk eller innsikt i hvorfor fisk av og til dør. Bedre fiskehelse er en av mange gevinster.
– Vi vil transformere selskapet fra å være en erfaringsbasert industri til en mer lærings- og kunnskapsdrevet industri. Vår ambisjon er å bruke alle dataene i plattformen og kjøre big data og maskinlæringsmodeller for å hente ut verdi fra dataene, sa Dsouza.
Du kan se hele Mowis presentasjon her.
Kunstig intelligens i skyen
Denne typen løsninger ville vært vanskelig å bygge uten moderne skybaserte løsninger. For at maskinlæring skal fungere godt, trengs tilgang til store datamengder. Da er det en fordel å samle dataene på ett sted – i skyen.
Skyen har gjort kunstig intelligens og avansert maskinlæring tilgjengelig for enda flere, og teknologier som containere og «serverless» computing gjør at kapasiteten skaleres automatisk opp eller ned etter behov.
– Man oppnår også en rekke andre fordeler, som reduserte kostnader og bedre sikkerhet. Det har vi sett mange gode eksempler på blant våre kunder, sier Risåsen.
Ta kontakt med oss hvis du vil vite mer om hvordan vi kan hjelpe din virksomhet med å skape verdi av dataene!