Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Datadrevet bevisstgjøring av plast i Arktis

Foto: Gate to the Arctic
Inmeta BrandStory
Inmeta er spesialist på datadrevet innovasjon. Med 250 konsulenter og et solid fagmiljø innen forretningsrådgivning, design, utvikling, data og AI bistår vi virksomheter hele veien fra strategi til realisering av verdi.
Les mer

Skaper fremtidens ambassadører for det Arktiske hav.

Arktis er under press. Plast finnes overalt i Svalbard-området og er skadelig for livet i havet, og degraderer kystområder og økosystemer generelt.

For å gjøre en forskjell i Arktis etablerte tre sjømenn og havaktivister «Gate to the Arctic» i januar 2021, et bevisbasert miljøbevissthetsinitiativ. Målet deres er å inspirere de kommende generasjonene til å bli arktiske ambassadører og historiefortellere, til å skape initiativer som vil bidra til økt bærekraft globalt.

Catharina Frostad i Gate to the Arctic. Foto: Gate to the Arctic

En av gründerne, Catharina Frostad, forklarer at de streber etter å skape bevissthet og kunnskap ved å gi disse unge ambassadørene en autentisk opplevelse av Arktis. I samarbeid med forskere og eksperter på området vil de forklare virkningen av menneskelig aktivitet på regionen.

– Vi tror på at data kan øke den offentlige bevisstheten rundt problemet og gjøre vitenskapen mer tilgjengelig, spesielt for de yngre generasjonene. Vi håper dataen kan engasjere dem til å bry seg om plasten i Arktis, sier Frostad.

Bjørnøya som utstillingsvindu

Bjørnøya ligger midt i havet halvveis fra Norges fastland til den arktiske skjærgården på Svalbard. Øya er befolket av hekkende sjøfugler, fjellrev og isbjørn og er omgitt av hvaler og rike fiskeplasser. Du kan også sporadisk finne en forsker der, og dessverre mye søppel.

Gate to Arctic-initiativet organiserer ekspedisjoner til øya for å ta prøver som kan oppdage forurensning. Bjørnøya er best egnet siden den har lav lokal forurensning og viser derfor hvor mye plast som transporteres med Golfstrømmen.

For å muliggjøre oppdraget deres, inngikk Gate to the Arctic et samarbeid med Inmeta, et selskap i Crayon-gruppen og spesialiserer seg på datadrevet innovasjon. Gjennom et pro bono- partnerskap har Inmeta skaffet organisasjonen en bedre løsning for å samle, koble til og visualisere data som er innhentet.

Bjørnøya er best egnet siden den har lav lokal forurensning og viser derfor hvor mye plast som transporteres med Golfstrømmen. Foto: Gate to the Arctic

Dette inkluderer integrering av værdata, og tilgang til å importere prøver fra sjøvann, snø, luft og andre medier for å oppdage forurensning i form av mikrofibre og plastgjenstander. All data lagres i en Snowflake-database og Tableau brukes til å visualisere dataene og gjøre dem brukervennlige.

I løpet av sommeren 2022 vil Gate to the Arctic ta med tjue 14-20 år gamle ungdommer til Bjørnøya og gjøre dem til ishavsambassadører.

– Vårt partnerskap med Inmeta, tilgangen til deres kunnskap og løsningen de har utviklet har gjort oss i stand til å bruke dataene for godt, fortsetter Frostad.

– Vi er glade for at Inmeta Crayon gir oss denne verdifulle støtten til prosjektet.

Denne annonsen er publisert av TUM Studio, en underavdeling av Teknisk Ukeblad Media. Journalistene og redaksjonen i Tu.no og Digi.no er ikke involvert i produksjonen.
Personvern
© TUM Studio 2022