Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Inmetas Hackathon for en mer bærekraftig tekstilbransje

Foto: Ricardofoto AS
Inmeta BrandStory
Inmeta er spesialist på datadrevet innovasjon. Med 250 konsulenter og et solid fagmiljø innen forretningsrådgivning, design, utvikling, data og AI bistår vi virksomheter hele veien fra strategi til realisering av verdi.

16. Februar samlet Inmeta 180 kollegaer til vårt største Hackathon noensinne for å utvikle nye konsepter som kan løse de store miljøutfordringene tekstilindustrien står overfor. "Impacting the Future of Textiles“ ble arrangert i samarbeid med vår kunde NF&TA, næringsklyngen for aktører i den norske mote- sport og tekstilbransjen.

En bransje med behov for omstilling

  Foto: Ricardofoto AS

Klesindustrien står for rundt 10 prosent av verdens samlede CO₂-utslipp. Det er mer enn fly og skipsfart til sammen. Vi lever i en verden preget med overproduksjon og overforbruk, hvor levetiden på plaggene er kort, og mindre enn 1% av brukte plagg blir resirkulert. For å nå klimamålene å tekstilbransjen bli grønnere, og forbruket må ned.  
 
Linda Refvik, daglig leder i NF&TA, sparket i gang dagen med å fortelle mer om utfordringene bransjen står overfor, og hvordan det påvirker klima, miljø og samfunn og hva som skal til for en fremtidig sirkulær tekstilnæring. Hun delte også innsikt fra en intern undersøkelse vi sendt ut i forkant om hvordan vi ansatte selv i Inmeta forholder oss til klær, gjenbruk og bevissthet rundt bærekraftige valg. 

– «50% av deltagerne i undersøkelsen handlet 20 plagg eller mindre i året og undersøkelsen viste at de fleste ikke var opptatt av klær og mote. Da var det ekstra gøy å se en så engasjert gjeng jobbe med utfordringene til tekstilnæringen gjennom dagen» sier Linda Refvik 

Deretter ble alle satt i 24 tverrfaglige team hvor ulike roller og fagfelt var representert for samarbeide. Disse gruppene ble fordelt på seks ulike temaer med konkrete problemstillinger som skulle løses gjennom digital endring og datadrevet innovasjon: 

  • Bærekraftig forbrukeradferd: 
    Tjeneste for å hjelpe forbrukere med å ta gode bærekraftige valg knyttet til klær og tekstil. 
  •  Økt gjenbruk 
    Tjeneste som forenkler og forbedrer salg av gjenbrukstekstiler blant forbrukere. 
  • Fremtidens digitale mote 
    Tjeneste for å bygge motekultur og styrke merkevarer i den digitale sfære i en fremtid med mindre forbruk. 
  • Økt kunnskap i bransjen 
    Tjeneste som formidler kunnskap og læring for tekstilbransjen. 
  • En datadrevet tekstilbransje   
    Datatjeneste som skaper verdi for tekstilbransjen ved å samle relevante data.
  • Digital omstilling  
    Tjeneste som skal sikre omstilling i tekstilbransjen mot 2050. 

Kåring av vinnerne

Under arbeidstiden på dagen kunne også lagene vinne ekstrapoeng gjennom ‘badges’ der noen var enkle, og andre vanskeligere å få. 

Etter avstemming på tema-nivå møttes finalistene på kvelden til en pitchekonkurranse hvor juryen kåret 3 vinnerlag:   


⭐️ The Impact Award – For ideen med størst forretningsverdi for bransjen   
⭐️ The Innovation Award – For beste innovative, kreative idé    
⭐️  Badger Grabbers – Til laget som samlet flest poeng i løpet av dagen  

 En av vinnerne var gruppen til Caspar Høeg, som jobber som fullstack-utvikler. Laget hans stakk av med prisen Impact Award:

 – "Vi startet med generell brainstorming og diskuterte fordeler og ulemper ved ulike tilnærminger. Etter noen timer snevret vi inn ideene, og ble stadig mer fokusert på en politisk løsning, idet bransjen ser ut til å ha lite insentiv til å regulere seg selv på dette området. En ny merkeordning, i et marked med mange, måtte til slutt vike for KlesPant.no, som ble konseptet vi spant videre på. Til slutt tror jeg vi kom frem til noe som er enkelt å formidle, med klare økonomiske bærekraftige insentiver til den enkelte, lite infrastruktur og noe som kan bygges på eksisterende, veletablert teknologi.", sier han.

Hackathonet resulterte i løsninger og ideer som vil tas i bruk.

– "Vi er så imponerte over alle de innovative konseptene som ble utviklet i løpet av dagen, og ikke minst det store engasjementet som ble mobilisert for denne viktige saken. Å jobbe kreativt og tverrfaglig med en problemstilling som angår oss alle som forbrukere er en fantastisk god måte å vise hvor mye vi kan få til når vi slår hodene sammen. Vi gleder oss stort til å fortsette reisen med å bidra til å snu tekstilreisen i riktig retning sammen med NF&TA", sier Line Löfgreen, Markedssjef i Inmeta.  

I dag bistår Inmeta NF&TA på flere områder. Utfallet av Hackathonet er direkte overførbart til de prosjektene vi allerede kjører. Vi jobber med flere bransjeløsninger blant annet; veikart mot 2050, kunnskapsløsning og opplysningskontor. Under denne dagen har det kommet flere gullkorn som vil bli tatt med inn i det pågående arbeidet. 

– “Tekstilnæringen står foran en transformasjon, der mye vil handle om økt behov for solid data og digitalisering. I den forbindelse er partnerskap som det NF&TA og Inmeta har utviklet utrolig viktig som fører til fruktbare prosjekter,” sier Linda Refvik, daglig leder i NF&TA. 

Vil du vite mer om arrangementet eller om vårt samarbeid med NF&TA? 
Ta kontakt med vår forretningsutvikler Espen Bergh på epost espen.bergh@inmeta.no eller tlf +47 938 88 734.

Denne annonsen er publisert av TUM Studio, en underavdeling av Teknisk Ukeblad Media. Journalistene og redaksjonen i Tu.no og Digi.no er ikke involvert i produksjonen.
Personvern
© TUM Studio 2023