BrandStory er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer.

Retningslinjer for BrandStory

BrandStory er en markedsføringskanal for annonsører. Tanken bak annonseformatet er at firmaer med komplekse budskap skal få anledning til å gå i dybden på sine temaer, og ha mulighet til å få direkte feedback fra en relevant målgruppe.

Annonsørene er velkomne til å dele innsikt fra forskning og utvikling, refleksjoner rundt sin rolle i samfunnet og tanker om ledelse.

Produktreklame er ikke tillatt i dette formatet. Annonsører kan heller ikke bruke BrandStory som en kanal for tilsvar på journalistikk som utøves på redaksjonelle flater.

BRANDSTORY: Velger du Mac eller foretrekker du PC?
Innhold fra annonsør

Velger du Mac eller foretrekker du PC?


Nei, du må ikke ha sort turtleneck-genser, firkantede designerbriller, jobbe kreativt og være en klone av Nico i tegneserien Lunch for å sverge til Mac som ditt arbeidsredskap. Tegneren Børge Lund karikerer en Mac-bruker og mange mener han treffer ganske godt, men i dag kommer Mac-brukerne i langt flere innpakninger.

Mange vil mene at Mac og PC er religioner på kollisjonskurs og når de sterkeste talsmenn og kvinner (fanboys) for hver sin religiøse gren møtes, så blir diskusjonen ofte lite fruktbar og svært så følelsesladet. Jeg vil derfor forklare hovedforskjellene på Mac og PC i denne artikkelen – uten for mye føleri.

Følg dine datavaner når du velger Mac eller PC

 

Har du alltid brukt PC på jobben og er godt kjent med Windows så skal du heller ikke bytte bare for å bytte, eller fordi du mener at en Mac ser bedre ut enn din nærværende PC. Vaner er som kjent vonde å vende, så mange sverger til det de kjenner best og føler seg trygge på. Hovedforskjellen på PC og Mac er nemlig operativsystemet (OS). En PC enten det er HP, Lenovo, Acer eller Fujitsu, bruker som kjent Microsoft Windows mens en Mac bruker Apple sitt eget OS - Mac OS. Er du vant til å bruke Windows vil det være en overgang til iOS og omvendt. I denne artikkelen forklarer PC-nerd Robin Jørgensen og Apple-nerd Daniel Rosenquist mer om ulikhetene – og likhetene mellom PC og Mac.

Felles software for PC og Mac

Selv om operativsystemene med menystyring og mappestruktur er forskjellig så er det nå slik at du bruker mye av den samme softwaren på Mac og PC. Selv om Mac har sine egne regneark og skriveprogrammer kan du fint bruke Office-pakka.

Mac har utviklet sine produkter slik at de sømløst kan brukes sammen. Apple-universet er velfungerende og er intuitivt siden mange valg allerede er gjort for deg når du logger deg på. Med en PC og en Android-telefon må/kan du selv gjøre endel av de samme valgene for å få den beste brukeropplevelsen.

Arbeidsbehovet må dekkes av maskinen

Tradisjonelt har de som jobber med illustrasjoner, foto og grafikk vært Mac-entusiaster. Dette bunner i et behov for skarpe, gode skjermer. Der har Mac tradisjonelt vært gode. Derfor har Mac fått godt fotfeste hos designere og i mange kreative yrker. Det har igjen ført til at Mac har fått fotfeste som populær «kafémaskin» og er en identitetsfaktor for mange brukere.

Samtidig har flere og flere valgt å gå den andre veien. Designstudioet Racecar som lager animasjoner, reklame, vignetter og video valgte å bytte ut sine Macer med kraftige PC-er og er storfornøyd med det. Grunnen er den samme som gjør at gamere velger PC istedenfor Mac, muligheten til å skreddersy og oppgradere etter behov.

Om kreative yrker velger Mac så er det verdt å merke seg at gamerne sverger til PC. Grunnen til det er at du kan bygge en gamer-pc nesten som du vil. I dette ligger også en signifikant forskjell på Mac og PC som det er verdt å merke seg; PC kan bygges ut og skreddersys ditt behov mens en Mac er ferdig pakke og ready to run.

IT-kompetanse

På arbeidsplassen er det ofte slik at systemene er satt opp enten til PC eller Mac og langt fra de fleste bruker PC. Jobber du et sted med egen IT-avdeling bør du også sjekke med dem om de har kompetanse på både PC og Mac før du velger. Iblant får du heller ikke et valg om du spør. Ofte er valget gjort, og ikke sjelden er det begrunnet med prisen på maskinene. Prisen betyr noe Generelt er en PC rimeligere i innkjøp enn Mac, men stadige oppdateringer av design og ytelse hos nye PC-er har jevnet ut forskjellene. God design og sterke materialer koster, og Mac har alltid scoret godt på disse kriteriene. Andre merker som Lenovo og HP har laget sine egne designmaskiner for å ta opp kampen med/utfordre Macbook-maskinene og som oser av eksklusivitet. Da blir også prisen høyere.

Les mer om PC på samlesiden: Slik velger du riktig PC på jobben

2 i 1-maskiner

Foreløpig er det bare enkelte PC-er som leveres som såkalte 2 i 1 maskiner. Det vil si at du enten kan snu skjermen rundt og bruke den som et nettbrett med touch-skjerm eller du kan ta skjermen helt av, for mange en utrolig praktisk løsning. Sverger du til Apple må du investere i både Mac og iPad for å få til det samme.

Mye av det jeg beskriver her går nok på «nice to have»-kvoten og ikke «need to have». For en bedrift som tenker stordriftsfordeler er design et argument som betyr noe, men slettes ikke alt. Maskinens ytelse veier tyngre.

Sikkerhetstrusler og virus

Mange lever nok i den tro at datavirus ikke biter på en Mac. Sannheten er at de som programmerer virus konsentrerer seg om PC-markedet fordi det er så mye, mye større. Dessuten er over 80 % av sikkerhetstruslene nettbaserte og dermed angriper de din maskin uavhengig av fabrikat så lenge den er koblet mot internett.

PC-brukere er ofte i enda større grad enn Mac-brukere opptatt av sikkerhet og sørger for å ha oppdatert maskin og kan benytte seg av mye gratis software for beskyttelse.

For de fleste er nok valget mellom Mac og PC allerede tatt av IT-ansvarlig eller sjefen, men får du selv anledning til å påvirke valget, må du veie for og imot ut fra kriteriene jeg skisserer ovenfor. Ikke la følelsene ta overhånd. Godt valg!