×
Annonse fra TUM Studio for

– Serverne er bare å putte rett i racket, så er alt klart

Hyperkonvergert serverteknologi fra Lenovo sørger for Braathe Gruppens kunder - både on-prem og i datasenter.
Hyperkonvergert serverteknologi fra Lenovo sørger for Braathe Gruppens kunder - både on-prem og i datasenter. (Delta V)
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

— Som IT-mann i en gründerbedrift tilbake i 2007 var jeg bestemt på at vi ikke skulle ha servere og IT-ansatte selv. Vi hadde ikke råd til det, og heller ikke nok jobb til at det kunne bli noen interessant rolle hos oss, så det måtte være noe vi skulle outsource.

Her produserer Intel-baserte Lenovo-servere tjenester for Braathe Gruppens mange kunder. Foto: Delta V

Det sier Kent Nicolaysen, som er CTO i transport- og logistikkselskapet Collicare. Han tar oss imot i en lagerhall i Vestby, der selskapet blant annet håndterer lager og logistikkhåndtering for kunder som Porsche og Tesla.

I etasjen over ligger kontorene, med funksjoner knyttet til administrasjon, håndtering av sjø- og bilfrakt, fortolling og kundeservice. Men det er ingen servere med blinkende dioder og støyende vifter. Alle operative systemer, lagersystemer, transportsystemer og regnskapssystermer kjører på servere i Braathe Gruppens datasentre. Ingenting kjører lokalt. 

Mye har forandret seg siden 2007, og Collicare har vokst fra 20 til 400 ansatte, fordelt på kontorer i 40 land. Men Nicolaysen er like sikker på at de fortsatt ikke skal ha servere i lokalene.

— Vi måtte hatt en helt annen IT-kapasitet, blant annet IT-rom, doble linjer og ikke minst mennesker med kompetanse på serverstabilitet og vedlikehold, og det er et magesår jeg helst ikke vil pådra meg, sier Nicolaysen.

Hyperkonvergert serverteknologi

Også hos Braathe Gruppen har mye endret seg siden de begynte å jobbe med Collicare i 2007. Ikke minst har det skjedd en enorm utvikling med hyperkonvergerte løsninger på server- og software-siden.

Det ene av Braathe Gruppens datasentre ligger i et anonymt industribygg i Oslo. Utenfor møter vi Håkon Svendsen, som er ansvarlig for datasentrene i selskapet. Han har tatt med seg Bjørn Holmen og Espen Hjertø fra Lenovo DCG for å snakke om hva slags serverløsninger som Vipps og andre kunder kjører på.

Bjørn Holmen i Lenovo DCG forteller at de jobber tett med både Microsoft og Intel for å tilby servere i  ypperste klasse. Foto: Delta V

Inne i datasenteret står serverrackene på rekke og rad, og Svendsen låser opp et av rackene hvor Intel-baserte servere fra Lenovo produserer tjenester for Braahte Gruppens mange kunder.

– For å sitere en av teknikerne våre, etter at han hadde fått levert forrige forsyning ThinkAgile MX-servere: «Det  er bare  å putte serverne rett inn i racket, så funker det.» Alle komponenter er klargjort fra fabrikken, og teknikeren kan installere HCI-løsningen direkte etter montering. Man sparer tid og unngår problemer, det går på skinner,  sier Svendsen om de  hyperkonvergerte løsningene fra Lenovo.

– HCI-software er ofte litt mer krevende i forhold til samspill innad i serverne for at det skal fungere. Det må være riktig versjon på all firmware og BIOS-er, legger Holmen til, men her er altså serverne tilpasset og klarert på forhånd.

Avgjørende samspill mellom software og hardware

For å løse dette intrikate samspillet mellom software og hardware, samarbeider Lenovo med Microsoft på den ene siden og Intel på den andre. Holmen forteller med entusiasme om en rivende utvikling på software-siden de siste årene:

– Det finnes en del løsninger innen de forskjellige nivåene av dataprosessering. Tidligere har dette vært stykkevis og delt. Det Microsoft gjør nå, viser at det er en klar linje mellom de forskjellige nivåene, fra endepunktene til datasenter og tjenesteleverandører som Braathe Gruppen, og helt opp til Azure. Det er ferdige tjenester på de forskjellige nivåene, forteller han. 

 Håkon Svendsen i Braathe Gruppen. Foto: Delta V

En viktig del av det er at det muliggjør en vertikal integrasjon innen de andre løsningene i Azure-familien, slik at man kan plassere tjenestene der de hører hjemme. Det blir da en infrastruktur som blir mer fleksibel i forhold til plassering og prosessering av data. Alle fordelene med hyperkonvergert serverteknologi kan integreres på alle nivåer, i form av en hybrid skytjeneste.

Braathe Gruppen er spesielt godt posisjonert i forbindelse med disse endringene hos Microsoft, og håndterer tjenestene hele veien ut til endepunktet.

– Vi begynte med dette tidlig, og kjøpte det første clusteret på sensommeren 2016, og har begynt å bruke teknologien mer og mer. I starten var dette bare en bit av Windows Server, men nylig lanserte Microsoft et eget Azure Stack HCI operativsystem og knyttet dette til  Azure. Den nye modellen er spennende og gir oss bedre muligheter til å bygge kundetilpassede løsninger, både hybride og dedikerte.  Vi drifter store deler av vår egen virtualiseringsplattform på denne teknologien og kjenner den godt, sier Svendsen.

– Hardwaren skal være sertifisert av Microsoft, og Lenovo har tett samarbeid med Microsoft for å optimalisere løsningene.

Det er også viktig at hardwaren er optimalisert. Her jobber Lenovo tett med Intel og andre produsenter av maskinvare.

– Mye av jobben vår handler om design av maskinene og hvor effektivt vi greier å lede varme ut, og det er vi gode på. Vi har kunder som har målt og kommet fram til at Lenovo-serverne bruker 7% mindre strøm og utvikler mindre varme enn konkurrentene. Dette er viktig, fordi lavere temperatur gir lavere feilrate, forklarer Holmen, og får støtte av Svendsen, som sier at Braathe Gruppens erfaring er at serverne tåler mye varme og er veldig stabile.

Kontroll på hvert eneste kolli

Kent Nicolaysen i Collicare.  Foto: Delta V

Denne stabiliteten er ekstremt viktig for kunder som Collicare. Løsningen som Collicare kjører på hos Braathe Gruppen helt avgjørende for å kunne håndtere kundenes mange tusen kolli til enhvert tid.

Vi passerer svære kasser med Tesla-batterier og kommer inn i en del av lageret som er fylt med felger og bildekk fra gulv til tak. Hvert eneste kolli har sin plass, og systemene gir medarbeiderne kontroll på akkurat hvor de er til enhver tid.

– For oss er det viktig med den fleksibiliteten Braathe gir. Det vil si at vi kan jobbe hjemme, på reise, og at vi har tilgang til systemene overalt. Vi trenger ikke å tenke på serverkapasitet og IT-oppsett. Vi trenger bare internett, så er vi i gang, sier Nicolaysen.

Spesialiserte løsninger for storkunder

Svendsen i Braathe ser for seg at det vil bli mer og mer custom-løsninger, at kunder som har litt mer spesielle behov vil ha hardwaren sin helt dedikert.

Bildet viser Lenovo ThinkAgile MX Certified Node Powered by Intel ® av den typen Braathe Gruppen benytter. Foto: Lenovo

– Da kan en slik Lenovo-løsning med Azure Stack HCI være midt i blinken. Da trenger kunden to noder som kan settes sammen og stå i datasenter hos oss, eller henge på veggen hos kunden – eller begge deler. Her har Lenovo vært tidlig ute med tilpassede små servere, som kan plasseres som et fullt HCI-cluster så langt ute eller så nærme prosessen man ønsker. De samme HCI-løsningene kan altså være aktuelle både i vårt datasenter og i kunden sine lokaler, sier Svendsen.

– Det betyr at kundene kan sette bort all drift med et enkelt management hos Braathe Gruppen, på alt utstyr som er koblet til, integrert på alle nivåer som en god hybrid skytjeneste, avslutter Holmen.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen