FORBRUKERTEKNOLOGI

Begynner å selge verstingmaskiner med Linux pre-installert

Lenovo satser på Linux.

Lenovo Thinkpad P1 Gen 2 er blant maskinene som nå kan komme med Fedora-linux ferdig installert fra fabrikk.
Lenovo Thinkpad P1 Gen 2 er blant maskinene som nå kan komme med Fedora-linux ferdig installert fra fabrikk. Foto: Kurt Lekanger
30. apr. 2020 - 07:00

Fremover kommer Lenovo, som er en av verdens største leverandører av bærbare datamaskiner, til å levere utvalgte modeller med Fedora preinstallert. Det skriver Techspot.

Pilotprogrammet «Linux Community Series - Fedora Edition» inkluderer verstingmodellene ThinkPad P1 Gen2, ThinkPad X1 Gen8 og ThinkPad P53. Flere modeller lanseres hvis prosjektet blir en suksess. 

Tore Kristoffersen og Arne Igesund i Lyse Tele/Ice utenfor 5G-laben i Nydalen, der ingeniørene blant annet tester 5G-utstyr før det tas i bruk i nettverkene.
Les også

Vil la mobilnettene fungere også hvis landet kuttes i to

Flere produsenter

Maskinene vil komme med Fedora 32 Workstation Linux.

Lenova er ikke den første PC-produsenten som leverer fabrikklare maskiner med operativsystemet. Også Dell og nisjeprodusentene Purism, ZaReason og System76 gjør det samme, skriver den amerikanske teknologiavisen. 

Det skjer mye på Linux-fronten om dagen. 16. april ble det kjent at Microsoft gjorde Windows Subsystem for Linux (WSL) til standardfunksjonalitet på Windows 10. 

Microsoft måtte endre

Dermed er det mulig å  navigere i filene i Linux-distroene dine rett ut av boksen på operativsystemet. 

Ved å venstreklikke i navigasjonsfanen i Explorer får du oversikt hele det tilhørende filsystemet til alle Linux-distroene dine.

Den nye funksjonaliteten førte til at Microsoft måtte gjøre endringer i hvordan de oppdaterer Windows-kjernen.

Mac-plattformen er ennå den tryggeste plattformen, men bildet er i ferd med å endres.
Les også

Forskere: – Disse skadevarene stjeler data fra Mac-maskiner og fanges ikke opp av antivirus

Startet som hobbyprosjekt

Nå blir WSL-oppdateringer levert via Windows update i stedet for gjennom Windows OS-avbildningen, skrev digi.no da vi omtalte den nye funksjonaliteten for første gang i slutten av mars.

Det opprinnelige hobbyprosjektet til grunnlegger LinusTorvalds er i dag alt annet enn et gutteromsprosjekt. Linux-kjernen støtter i dag mer enn 80 ulike arkitekturer.

For 20 år siden var Linux en liten parentes i den store sammenhengen, men i dag kjører stort sett alle tungregnemaskiner med Linux som grunnstamme.

Størst

Linux dominerer også store deler av servermarkedet, og nærmere 1,5 milliarder Android-enheter kjører med Linux-kjernen i bunn av sitt operativsystem. 

Dermed har Linux-prosjektet på kort tid blitt et av de mest vellykkede teknologiske samarbeidene i vår levetid, har den britiske teknologiavisen The Register tidligere konkludert med. 

I utvikleråret 2016-17  jobbet 1681 utviklere fra rundt 225 ulike selskaper med å videreutvikle Linux-kjernen, som nå består av 25 millioner kodelinjer.

I gjennomsnitt legges det til rundt 15 filer og 7 500 kodelinjer hver dag.

Simen Bakke, senior informasjonssikkerhetsrådgiver, skriver i kronikken om hvordan bakdøren i xz-biblioteket trolig ble plassert der.
Les også

Bakdøren i Linux – en sofistikert etterretningsoperasjon?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.