SIKKERHET

Chrome OS skalker lukene – innfører sperre mot USB-enheter

For det blotte øyet kan det se ut som en minnebrikke, men USB-enheten kan seile under falskt flagg og lure både deg og maskinen.
For det blotte øyet kan det se ut som en minnebrikke, men USB-enheten kan seile under falskt flagg og lure både deg og maskinen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
2. jan. 2019 - 14:42 | Endret 2. jan. 2019 - 15:01

USB-porten er hendig for tilkobling av tilleggsutstyr, men porten er også en sikkerhetsrisiko. Det gjelder langt på vei alle operativsystemer, selv de som i utgangspunktet ikke godtar autokjøring av innhold. Se faktaboks for hvordan det kan arte seg.

Vis mer

Google innfører nå en type sperre som kan hindre ondsinnede angrep via USB-porten på datamaskiner med Chrome OS, melder Engadget.

Det er nettstedet Chrome Story som først oppdaget den nye sikkerhetsmekanismen som er kalt USBGuard.

Funksjonen skal blokkere kommunikasjon med USB-enheter på en låst Chromebook.

Unntaket er USB-enheter som er plugget inn fra tidligere, altså før maskinen ble satt i dvalemodus. Allerede tilkoblede enheter skal altså fortsatt fungere.

Det blir også mulig å hvitliste USB-enheter du stoler på. Antakelig blir det en valgfri sikkerhetsfunksjon brukerne selv må aktivere, Ifølge Chrome Story. 

Enn så lenge er USBGuard tilgjengelig i Canary-kanalen til Chrome OS, som er en tidlig versjon som brukes til å teste ut nye funksjoner.

I fjor sommer introduserte Apple en lignende funksjon på sitt mobile operativsystem iOS, der USB-porten nå deaktiveres etter et tidsvindu på én time.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.