SIKKERHET

Apple innfører sperre mot politiets foretrukne metode for å bryte seg inn på iPhone

Nå kan kostbart hackeutstyr solgt til politimyndigheter bli redusert til rene ladekabler.

Illustrasjon.
Illustrasjon. Foto: Carolyn Kaster, AP
14. juni 2018 - 15:25

USB-porten (med Lightning-grensesnitt) har lenge vært en mulig vei inn på Apples mobile enheter via hackeutstyr solgt til politimyndigheter verden over.

Det er snakk om en liten boks som krever fysisk tilkobling. De kan knekke koden på låste mobiltelefoner og nettbrett ved å gjette seg fram et ubegrenset antall ganger.

Da omgår man sikkerhetsmekanismer som ellers kan sperre enheten etter noen mislykkede forsøk, eller i verste fall slette alt innholdet.

Får et tidsvindu på én time

En tilsynelatende populær angrepsteknikk blir straks langt mindre effektiv, ettersom Apple bekrefter at de foretar endringer i en kommende versjon av iOS. Det melder Reuters.

Det vil effektivt sperre for all datakommunikasjon over USB-porten hvis en iPhone eller iPad ikke har vært låst opp den siste timen.

En rekke medier har tidligere identifisert israelske Cellebrite og amerikanske Grayshift som aktuelle leverandører av spesialiserte hackebokser, som finnes i ulike utgaver med priser helt opp til 30.000 dollar per stykk.

Nyheten om at Apple skal innføre en sperre mot teknikken har spredt seg raskt og blir dårlig mottatt i politikretser, ifølge New York Times.

Cellebrite er for øvrig firmaet som skal ha hjulpet FBI med å bryte seg inn i telefonen til en av terroristene som sto bak en skytemassakre i San Bernadino i desember 2015. Deres verktøy som angivelig bare tilbys politietater skal senere ha lekket på internett.

Hvor effektive slike løsninger er i praksis avhenger av lengden på passordet. Å knekke koden kan ta alt fra noen minutter til mange år, ifølge anslag fra Matthew Green, professor i kryptografi ved Johns Hopkins University:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.