IT-NORGE

De vil outsource driften av sykehusene. Over 100 ansatte kan bli nødt til å gå

– Vi forstår ikke hvorfor Helse Sør-Øst vurderer å gi bort arvesølvet vårt.

Sykehuset Østfold utenfor Sarpsborg får IT-tjenestene sine levert av Sykehuspartner. Hvis tjenesteleverandøren outsourcer kan et hundretalls ansatte gå en usikker fremtid i møte.
Sykehuset Østfold utenfor Sarpsborg får IT-tjenestene sine levert av Sykehuspartner. Hvis tjenesteleverandøren outsourcer kan et hundretalls ansatte gå en usikker fremtid i møte. Bilde: NTB scanpix
9. juni 2016 - 13:23

Akkurat nå kniver de store IT gigantene CSC og HP om å ta over deler av driften til Helse Sør-Øst.

Ifølge Finansavisen som først omtalte saken kan det få konsekvenser for et hundretalls ansatte hvis Sykehuspartner gjennomfører planene.

- De ansatte går med en frykt om å bli sagt opp. Vi etterspør gevinstrealiseringen ved å gjøre dette. Vi forstår ikke hvorfor Helse Sør-Øst vurderer å gi bort arvesølvet vårt. Våre ansatte har den beste kompetansen på mange områder. Jeg vet at mange av de andre helseregionene ser på oss med undring om hva som holder på å skje her, sier ansattrepresentant, Nanette Loennechen, i styret til Sykehuspartner til digi.no.

2,6 milliarder i budsjett

Loennechen er også hovedtillitsvalgt i fagforeningen SAN som har over 300 medlemmer i Sykehuspartner. Selskapet har et budsjett på 2,6 milliarder kroner i 2016, og er Helse Sør-Øst sin egen IT-leverandør. De har 1 400 ansatte.

- Helse Sør-Øst har et stort behov for å modernisere og standardisere IKT-infrastrukturen i foretaksgruppen. Dette er en forutsetning for å kunne ta i bruk IKT-løsninger som støtter effektiv og sikker pasientbehandling, skriver direktør for teknologi og e-helse, Thomas Bagley, i Helse Sør-Øst i en e-post til digi.no.  

Direktøren var så travelt opptatt at han ikke hadde tid til å svare på spørsmål fra digi.no, og formulerte heller et skriftlig standardsvar via sin kommunikasjonsrådgiver da vi henvendte oss til helseforetaket.

De ansatte vil gjøre nødvendige grep

Helse Sør-Øst er innstilt på å tjenesteutsette funksjoner som drift av datasentre, datanettverk og support til en de to store utenlandske leverandørene.

Ansattrepresentant Nanette Loennechen i styret til Helse Sør-Øst. <i>Foto: Privat</i>
Ansattrepresentant Nanette Loennechen i styret til Helse Sør-Øst. Foto: Privat

- Sykehuspartner har modernisert mye, men det er en del som gjenstår. Mye skyldes gamle applikasjoner som fortsatt brukes internt. For at helseforetakene skal moderniseres er man avhengige av å gjøre de siste grepene. Det vil de nåværende ansatte selvfølgelig være med på. Dette innebærer blant annet å få på plass en standardisering av applikasjoner, konstaterer Loennechen.

Selskapene som står igjen i anbudsrunden holder på å slå seg sammen. Nylig kjøpte CSC deler av IT-giganten HP i form av deres Enterprise Services. Prislappen skal ha vært på 8,5 milliarder kroner.

Aksjekurs til værs

Etter at nyheten ble kjent steg HP Enterprise-aksjen med 15 prosent. For CSC ser det enda lystigere ut. Deres aksjekurs har steget i været med 41 prosent siden 24. mai.

- Er det ikke problematisk at de to eneste aktørene som står igjen i anbudsrunden blir fusjonert?

- Helse Sør-Øst har vurdert at dette ikke påvirker prosessen. Det videre arbeidet går derfor som planlagt, sier Bagley.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Verdien av avtalen er foreløpig ikke kjent, men ifølge Finansavisen skal outsourcingen være verdt minst tre milliarder kroner for det selskapet som vinner anbudsrunden.

Direktør for teknologi og e-helse, Thomas Bagley, i Helse Sør-Øst. <i>Foto: Helse Sør-Øst</i>
Direktør for teknologi og e-helse, Thomas Bagley, i Helse Sør-Øst. Foto: Helse Sør-Øst

- Siden prosessen fortsatt pågår er det for tidlig å si noe om verdien på en eventuell avtale. Det er også for tidlig å si noe om hvor mange medarbeidere i Sykehuspartner som vil bli berørt av en eventuell virksomhetsoverdragelse, sier Bagley til digi.no.

Får ikke innsyn

Ansattrepresentant, Nanette Loennechen, er svært oppgitt over at Sykehuspartner sine medarbeidere ikke får innsyn i prosessene som nå foregår.

- Samarbeidet med ledelsen i Sykehuspartner har vært bra, men dette har vært lukkede prosesser som de ansatte ikke har mulighet til å medvirke i. Vi som tillitsvalgte har heller ikke hatt mulighet til å dele informasjonen vi får i deler av disse prosessene med resten av de ansatte. Det gjenstår å se hva slags gevinst Helse Sør-Øst får av denne tjenesteutsettingen hvis det er det det ender opp med, sier hun.

Ifølge Loennechen scorer Sykehuspartner høyt på IT-tjenestene de leverer.

- Vi har noen av de beste hodene i verden. Jeg forstår ikke hva Helse Sør-Øst tenker på når vi nå har 20 000 arbeidsledige ingeniører i oljeindustrien. Dette burde vært løftet politisk. Hvordan kan de mene at det er en god idé å tjenesteutsette deler av IT-driften ved et av landets største helseforetak? spør hun seg.

Ansatte på jobbjakt

Styret i Helse Sør-Øst skal ikke ta en endelig avgjørelse før i slutten av september.

- Prosessene for å vurdere dette pågår, og styret i Helse Sør-Øst skal etter planen ta beslutningen i september 2016. Både modernisering i egen regi, og å sette ut deler av driften til en ekstern partner vil bli vurdert, sier direktør for teknologi og e-helse, Thomas Bagley, i Helse Sør-Øst. 

Da direktøren snakket med Finansavisen sa han at de ansatte vil bli tatt vare på.

- Vi har fått inn en avtale på at de blir ivaretatt det første året, men man vet jo ikke hva som vil skje etter det. Jeg vet at det er mange som jobber for Sykehuspartner som nå anser seg selv som jobbsøkende, sier Loennechen.  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra