DEBATT

Derfor lykkes ikke kommunene med digitalisering

KOMMENTAR: Nito frykter kommunene ikke vil prioritere det denne gangen heller.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har ansvaret for digitaliseringen av kommunene.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har ansvaret for digitaliseringen av kommunene. Bilde: Ruud, Vidar/NTB Scanpix
Trond Markussen
13. nov. 2015 - 16:25

President i Nito, Trond Markussen, sier det er grunn til å være bekymret for om kommunene prioriterer digitalisering tilstrekkelig. Bilde: Nito
Kun tre av ti er fornøyd med hvordan kommunene løser sine oppgaver innenfor IKT og digitalisering. Det viser en undersøkelse NITO fikk gjennomført blant 3000 nordmenn i forbindelse med kommunevalget.

Nettbaserte tjenester skal i framtiden være hovedregelen for forvaltningens kommunikasjon med innbyggere og næringsliv, ifølge stortingsmeldingen «Digital agenda for Norge — IKT for vekst og verdiskaping». Men hva må kommunene gjøre for å få til gode digitale løsninger?

Medlemmer av NITOs IKT-fagnettverk melder at en viktig grunn til kommunens problemer er at det ikke er tid eller ressurser til å utvikle de nye løsningene. Drift og IT-støtte spiser opp tiden, mens utvikling av nye systemer havner bak i køen. I tillegg tar man ikke utfordringene med å skifte ut gamle IT-systemer og erstatte disse med hyllevaresystemer.

Mange kommuner ender i stedet opp med å lage digitale skjemaer, men lar resten av prosessene være like tungvinte som før.

Les også: Byttet ut 100 rutere. Nesten alle fikk bedre nettverk

IKT-samarbeid tvinger seg fram

Kommunene sliter i tillegg med å få tak i nok fagfolk. Større fagmiljøer er avgjørende hvis kommunene skal klare å utvikle digitale tjenester. Vår behovsundersøkelse viser at syv av ti kommuner synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører. Samtidig viser en undersøkelse NITO fikk gjennomført blant tekniske sjefer i 2011 at IKT er ett av områdene med størst bruk av interkommunalt samarbeid. Behovet for større kompetansemiljøer gjør at slike samarbeid tvinger seg frem i de mindre kommunene.

NITO har spurt tekniske sjefer om en eventuell sammenslåing av kommuner ville bedre situasjonen for teknisk sektor. Et stort flertall av de med ansvar for IKT mente at det vil være bra for egen kommune. NITO mener vi trenger større og mer forutsigbare fagmiljøer i kommunene, ikke minst på IKT-området.

Det er også et stort behov for å utvikle fellesløsninger som understøtter de vanligste oppgavene i kommunesektoren. Et digitalt løft i kommunene vil kreve bedre samordning, og det bør kunne gjøres uten at det går på bekostning av lokalt selvstyre og variasjoner i måter å jobbe på.

Les også: Er IKT-krisen i helsesektoren uhelbredelig?

Kommunereform 

Når vi nå får en kommunereform er det viktig at kommunene forbereder IKT-systemene på reformen. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har med rette påpekt at store reformer har snublet i etterkant fordi IKT-systemene ikke var forberedt. Kommunene bestemmer selv hvordan de prioriterer reformstøtten. Det er grunn til å være bekymret for om kommunene vil prioritere digitalisering tilstrekkelig.

NITOs slagord for kongressperioden 2015-2018 er «Forstår kodene – former fremtiden». Ingeniørene er klare til å ta utfordringen. Kan vi regne med støtte hos de nye kostene i alle landets kommunestyrer?

Les også: – Alt Nav har gjort har vært fiasko

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra