UTVIKLING

Firefox har fått støtte for push-meldinger

Motta varsler fra nettstedet selv om det ikke er åpent i nettleseren.

Med Push API kan nettsteder vise varsler som det nederst til høyre på bildet, selv om nettleserbrukeren ikke har nettstedet åpent i nettleseren.
Med Push API kan nettsteder vise varsler som det nederst til høyre på bildet, selv om nettleserbrukeren ikke har nettstedet åpent i nettleseren. Bilde: Skjermbilde
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. jan. 2016 - 10:26

Mozilla Firefox for Windows, OS X og Linux kan nå motta og vise varsler fra nettsteder som ikke er åpne i noen fane eller vindu i nettleseren. Dette gjør det mulig for nettsteder å fortelle brukeren om ulike hendelser med en gang de skjer, i stedet for å måtte vente til neste gang brukeren besøker nettstedet.

Det er mange typer tjenester hvor man kan se for se at dette kan være nyttig. Påminnelser om avtaler i kalender, mottak av e-post, innkommende meldinger i en lynmeldingssamtale, oppdateringer i sosiale medier eller beskjed fra nettbanken om at fristen for å betale en gitt regning snart forfaller, er eksempler på hva som kan være nyttig å bli varslet om umiddelbart etter at det skjer.

Bedre integrasjon

Til nå har tilbydere stort sett måtte bruke tilleggstjenester som e-post eller SMS, nettlesertillegg eller separat programvare for å formidle slike varsler. Men nå er det mulig direkte i nettleseren.

Nå skal det sies at Firefox 44 ikke er den første nettleseren med slik støtte. Google Chrome har hatt delvis støtte for Push API-et siden april i fjor, men støtte for fra bare én nettleser har ikke vært nok til å gjøre teknologien veldig utbredt.

Blant nettstedene som har støttet teknologien en stund allerede, finner man blant annet eBay, Facebook og Pinterest. Dette til tross for at verken Push API eller den underliggende teknologien, Service Workers, kommer til å bli W3C-standarder med det aller første.

En fin demonstrasjon av hvordan push-meldingene kan fungere, finnes her.

Samtykke

Nå kan man nok tenke seg at slik funksjonalitet vil føre til massevis av uønskede meldinger, for eksempel fra annonsører. Men i likhet med nettleserstøtten for blant annet kamera og mikrofon, så må brukeren selv eksplisitt åpne for å gi hvert enkelt nettsted tilgang til å bruke webpush-funksjonaliteten.

Selve meldingene blir kryptert i henhold til en foreløpig IETF-spesifikasjonen foreløpig IETF-spesifikasjon for protokollen. Meldingene er krypterte og kan bare dekrypteres av nettleseren som har mottatt dem.

I praksis vil man få en forespørsel ved første besøk. Takker man da nei, vil ikke nettstedet be om tillatelse på nytt.

I Chrome er det mulig å skru av hele varslingsfunksjonaliteten, men vi har ikke funnet et lett tilgjengelig var for dette i Firefox. Men det er mulig å deaktivere push-støtten på about:config-siden.

Brotli og H.264

Andre nyheter i Firefox 44 inkluderer støtte for komprimeringsteknologien Brotli, som digi.no har omtalt her. Den kan kun brukes sammen med HTTPS-forbindelser.

Firefox har nå fått H.264 som foretrukket videokodek, med WebM/VP9 som alternativ på systemer som ikke støtter H.264. Dessuten har støtten for dechiffrering av RC4-kryptert innhold blitt fjernet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.