ANTITRUST

Mozilla frykter utilsiktet skade fra antitrust-rettssaken mot Google

Pengestrømmen til Mozilla kan bli redusert dersom Google blir hardt straffet.

Mozillas samarbeid med Google kan bli rammet dersom Google blir hardt straffet i den nye antitrust-saken mot selskapet i USA.
Mozillas samarbeid med Google kan bli rammet dersom Google blir hardt straffet i den nye antitrust-saken mot selskapet i USA. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2020 - 12:00

Mozilla Corporation er blant Googles konkurrenter i nettlesermarkedet. Samtidig er selskapets eksistens helt avhengige av inntektene fra søkeavtalen med Google. Mozilla forsøkte i 2014 redusere denne avhengigheten ved i stedet å velge Yahoo som standard søketjeneste i Firefox, men valgte tre år senere å vende tilbake til Google igjen. Kvaliteten på søket var en del av begrunnelsen.

Trolig er det få andre søketjenester som har mulighet til å betale Mozilla flere hundre millioner dollar i året for å være standard søketjeneste i Firefox.

Reduserte inntekter?

Nettopp dette forholdet mellom Google Mozilla har blitt trukket fram som et eksempel på monopolisering i antitrust-søksmålet som det amerikanske justisdepartementet denne uken anla mot Google. Mozilla frykter nå at søksmålet mot Google vil føre til at selskapets inntekter vil bli rammet. 

I et blogginnlegg skriver selskapet at små, uavhengige selskaper, som Mozilla selv, blomstrer ved å innovere og tilby brukerne bransjeledende funksjonalitet og tjenester innen områder som søk.

– Det endelige resultatet av en antitrust-sak må ikke forårsake utilsiktet skade på nettopp de organisasjonene – som Mozilla – som er best posisjonert til å fremme konkurransen og beskytte interessene til forbrukerne på weben, skriver Mozilla. 

– Må se på helheten

– Utilsiktet skade på mindre innovatører etter håndhevelsestiltak vil være ugunstige for hele systemet, uten noen relevante fordeler for forbrukerne, og det er ikke slik man vil reparere Big Tech. I stedet må tiltakene se på økosystemet i sin helhet, og tillate at tilveksten av konkurranse og valgmuligheter er til fordel for forbrukere, skriver Mozilla.

I blogginnlegget pekes det på at Mozillas opprinnelse er tett knyttet til den forrige store, webrelaterte antitrust-saken i USA, som ble anlagt mot Microsoft av USAs justisdepartement i mai 1998, med anklager om ulovlig utnyttelse av en monopolsituasjon i PC-markedet, blant annet ved ikke gjøre det mulig å avinstallere Internet Explorer. Saken endte til slutt med et forlik i 2001.

Kvantedatamaskiner er en lovende teknologi, men har ennå ikke utløst sitt fulle potensiale på praktiske områder.
Les også

Google vil dele ut 50 millioner kroner til dem som kan gjøre kvantedatamaskiner praktiske

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.