BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norske Tomato tetter hull i VMware

En norsk forhandler utvikler tillegg til VMwares virtualiserings-plattform.

6. sep. 2007 - 08:29

Tomato er et norsk IT-selskap som satser fullt og helt på å levere løsninger og tjenester rundt VMwares virtualiseringsløsninger. Det vokser de raskt på, og samtidig tjener de gode penger.

VMware var heleid av lagringsgiganten EMC, men ble nylig børsnotert. Det synliggjorde hvor mye markedet mener selskapet er verdt, og det er ikke så rent lite. Målt etter børsverdi er selskapet verdens fjerde største programvareselskap.

Selv om VMware for tiden er et av verdens heteste programvareselskaper, og de stadig lanserer nye løsninger, mener Tomato at det er rom for forbedringer.

– Det er en del hull i VMware, sier Asgeir Sveen, i Tomato til digi.no.

Han trekker frem to ting som han mener alle som har brukt VMware en stund sliter med.

- Restore-tid har vært et problem, og alle som har brukt VMware sliter med diskforbruket, sier Asgeir Sveen i Tomato, til digi.no.

Det har Tomato forsøkt å gjøre noe med. De har utviklet et eget system som syes sammen med VMwares administrasjonssystem, Virtual Center. Systemet har de kalt Tomato Disaster Recovery (TDS).

TDS er et system utviklet i .Net som organiserer backup og restore av virtuelle maskiner. Den kommer i form av en software appliance, en ferdig installert virtuell server. Isteden for å ta sikkerhetskopi av filer og konfigurasjoner, tas en backup av hele virtuelle maskiner.

– Vi kopierer på samme måte uansett om det er en server med innhold eller en ren applikasjonsserver med bare konfigurasjon, sier Sveen.

Tomato bruker API-kall som VMware offentliggjorde fra og med versjon 3. Dermed er det fortsatt VMware som står for selve backupen, mens Tomatos system organiserer det slik at sikkerhetskopierte virtuelle servere lagres under en egen kategori i VMwares administrasjonsgrensesnitt, og at administrasjonsgrensesnittet oppdateres med status om hvordan sikkerhetskopieringen har gått.

I utgangspunktet taes det en backup av hver eneste server hver dag. Det blir det fort gigantiske datamengder av, spesielt hvis en bedrift legger opp til å ha en backup for hver eneste dag langt tilbake i tid. For å løse det problemet har Tomato integrert sitt TDS-system med en fysisk lagringsløsning fra DataDomain, som bruker en dedupliseringsteknikk for å komprimere plassen som benyttes.

Dermed kan kunder for eksempel ha 365 dager med hele sikkerhetskopier av hver enkelt server, uten at lagringsplassen blir spist opp. I Tomatos egen løsning, tar sikkerhetskopiene bare omtrent en femtifiredel av plassen det ville tatt ved vanlig lagring.

TDS-systemet har også en funksjonalitet som utvider VMwares High Availability (HA). HA er en løsning som sørger for at en backup startes opp automatisk dersom en virtuell server skulle feile. Den venter imidlertid til noe har gått galt før den gjør noe.

- Vi lar maskinvare-leverandørenes eget verktøy si ifra når noe er i ferd med å feile, sier Nordahl.

Så og si alle servere har systemer som fanger opp at noe er i ferd med å gå galt før det skjer. Det kan for eksempel være en harddisk som begynner å gå dårlig. I slike tilfeller setter TDS i gang en flytteprosess som gjør at de virtuelle serverne flyttes vekk fra serveren som er i ferd med å feil. Så setter den serveren i vedlikeholdsmodus slik at de virtuelle maskinene ikke senere blir flyttet tilbake.

TDS selges etter en modell der de tar betalt for selve appliance-serveren og for hver virtuelle server det taes sikkerhetskopi av.

Tomato har i dag 24 ansatte og de vokser raskt. Selv om konkurrentene har fått øynene opp for VMware og hvor viktig virtualiseringsmarkedet er i ferd med å bli, tror ikke Tomato at VMware vil ha noen problemer med å holde konkurrenter som Microsoft eller Citrix på avstand.

– Jeg vil ikke si at Microsoft er sjanseløse, men jeg tror at de kommer til å få store vanskeligheter med å komme inn på selve datarommet, sier Lars Nordahl i Tomato, til digi.no.

Microsoft har jobbet en stund med virtualisering, og de har kommet godt i gang på markedet for virtualisering på klientene. På serversiden har de derimot måtte utsatt lanseringen sin. Tomato mener at Microsofts serverprodukt rett og slett ikke er modent nok ennå.

Sveen tror nøkkelen til VMwares videre suksess ligger i børsnoteringen.

– De har aksjer som de kan bruke til å kjøpe selskaper. Jeg tror de kommer til å kjøpe seg nisjefunksjonalitet, slik at forspranget bare vil øke, sier Sveen.

Terminalserverspesialisten Citrix kjøpte nylig åpen kildekode-systemet XenSource, men Tomato tror ikke at verken Citrix eller åpen kildekode-miljøet har noen sjanse til å utfordre VMware.

– Xen er åpen kildekode, og Citrix er lang langt fra åpen kildekode. Jeg er skeptisk til om de klarer å lukke en åpen løsning og lykkes med det, sier Sveen.

– Per i dag er det ingen reell trussel til VMware. Vi må nok 3-5 år frem i tid før vi får en reell konkurrent som er på det stadiet VMware er i dag, sier Nordahl.

I mellomtiden satser Tomato på å selge produkter og tjenester rundt VMwares løsninger, og hvis de finner noen hull i tilbudet, så skal de tette det ved å utvikle egne løsninger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.