Skal verne strømnettet mot dataangrep

Hafslunds gamle driftsavdeling vant prestisjeoppdrag.

Hafslund, Statkraft og Statnett har gått sammen om å etablere KraftCERT, et selskap med 3-4 ansatte som skal beskytte kraftnæringen mot dataangrep. Nå er oppdraget med å etablere og drifte plattformen tildelt Embriq.  Illustrasjonsbildet er fra Statnetts tidligere driftsentral på Montebello
Hafslund, Statkraft og Statnett har gått sammen om å etablere KraftCERT, et selskap med 3-4 ansatte som skal beskytte kraftnæringen mot dataangrep. Nå er oppdraget med å etablere og drifte plattformen tildelt Embriq. Illustrasjonsbildet er fra Statnetts tidligere driftsentral på Montebello Bilde: Fotojournalist Håkon Jacobsen
2. juni 2015 - 13:22

IT-driftsselskapet Embriq har vunnet en treårig avtale om å etablere, drifte og forvalte IT-sikkerhetsplattformen som skal verne kraftsektoren mot dataangrep.

Foruten forvaltningsansvaret skal de også levere IT-støtte, service og support.

Løsningen blir kjernen i næringens nye felles sikkerhetsorgan, KraftCERT som er under etablering.

Stikkord er overvåking og håndtering av hendelsesdata fra strømleverandører, slik vi kjenner det fra andre bransjespesifikke sikkerhetsorganer som helse-, finans- og justissektoren. Cert står for Computer emergency response team.

Embriq var opprinnelig IT-driftsselskapet til kraftgiganten Hafslund, som er majoritetseier og kunde etter at virksomheten ble skilt ut.

Les også: Fikk god kjemi - overtar drift av 200 servere

Ekstrem endring

Kraftsektoren står foran en betydelig modernisering, blant annet med innføring av smarte strømavlesere.

For daglig leder Thomas Pettersen i Embriq er det spennende tider. Etter noen magre år med store investeringer og røde tall på bunnlinjen, har selskapet fått opp farten og kaprer stadig nye kontrakter.

- Avtalen med KraftCERT er av en ganske vesentlig betydning for oss. Det omfatter rett og slett et nytt paradigmeskifte for bransjen. Kraftbransjen er i ekstrem endring gjennom at strømnettet er i ferd med å bli digitalisert. Det går fra nokså statiske kabler til det vi kjenner fra datanettverk med tilhørende måling og analyse. Det blir omtrent som et avansert datanettverk. Her blir sikkerhet spesielt viktig, sier Pettersen til digi.no.

Les også: Nye Altinn-kontrakter med straff og erstatningsplikt

Hemmelighetskremmeri

Thomas Pettersen i Embriq ser frem til å levere plattformen som skal verne kraftbransjen mot dataangrep.
Partene går ikke ut med kontraktsverdien. Pettersen ønsker heller ikke å gi oss en nærmere beskrivelse av systemene de nå skal etablere for å beskytte kritisk infrastruktur.

- Av naturlige årsaker ønsker ikke KraftCERT at vi går ut med noe om hva slags løsning vi skal levere, annet enn at det er en løsning som på proaktivt vis skal informere og varsle bransjen om potensielle risikoer som dukker opp.

Pettersen nøyer seg med å fortelle at det er en miks av ulike løsninger med topp moderne teknologi i bunn.

Prosjektet som sådan er allerede startet, uten at det foreligger en endelig tidsplan for når alt skal være ferdig.

- Dette vil skje etappevis, sier han.

KraftCERT vil etter det digi.no forstår samle inn hendelsesdata fra medlemmenes, det vil si strømselskapenes, egne nettverk. Det blir en avart av samme type sentral som FinansCERT opererer for bank- og finanssektoren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Les også: Radar kan erstatte berøringsskjerm

Trenger folk

Kontrakten med KraftCERT alene er det foreløpig vanskelig å si om vil utløse nye bemanningsbehov, men selskapet opplever en generell vekst, og er uansett på utkikk etter flere ansatte.

- Vi trenger mellom 5 og 10 nye innen relativt kort tid. Driftsspesialister og løsningsarkitekter, sier administrerende direktør Thomas Pettersen.

Embriq er en mellomstor driftsleverandør som operererer i det nordiske markedet. De 120 ansatte i Norge er fordelt på avdelinger i Oslo, Halden og Drammen. I tillegg har de rundt 15 ansatte i Gøteborg.

Selskapet oppgir at de har en årsomsetning på om lag 230 millioner kroner. Pettersen forteller om en årlig vekst i omsetningen på over 10 prosent.

Les også: Slik er mobildekningen på norske tog

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra