JUSS OG SAMFUNN

Splittet regjering går videre med datalagring

Tre statsråder la frem utkast til høring.

8. jan. 2010 - 13:59

En splittet regjering sender det omstridte datalagringsdirektivet ut på høring. SV og Sp opprettholder sin motstand, og Ap trenger Høyres støtte for å få saken vedtatt i Stortinget.

Direktivet berører mange saksområder, og hele tre statsråder presenterte fredag høringsutkastet: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), justisminister Knut Storberget (Ap) og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

De gjorde sitt beste for å vise at de tross alt legger fram et felles høringsutkast, men Kleppa innrømmet, etter litt trykk fra pressen, at hun av personverngrunner går imot at direktivet skal bli en del av norsk lovverk. Både SV og Sp har sine reservasjoner skrevet inn i Soria Moria-II-erklæringen.

- Men regjeringen har ikke tatt stilling. For å få et best mulig grunnlag til å gjøre nettopp det, sender vi saken ut på høring. Vi ønsker en bred debatt og mange innspill. Hovedutfordringen er å balansere politiets mulighet til bedre kriminalitetsbekjempelse og hensynet til personvern, sa Kleppa.

Storberget understreket at det nettopp av personvernhensyn legges opp til strengere rutiner enn i dag for at politiet skal kunne få innsyn i opplysninger om datatrafikk. Det blir krav om skjellig grunn til mistanke mot konkrete personer og en domstolskjennelse for å få dem utlevert. Dessuten skal det bare gis innsyn i saker der strafferammen er opp til tre år. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.