JUSS OG SAMFUNN

– Tyskland hjalp USA å spionere på EU og Frankrike

 

Den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) samarbeider tett med amerikanske NSA, både når det gjelder bruk av metoder og utveksling av data.
Den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) samarbeider tett med amerikanske NSA, både når det gjelder bruk av metoder og utveksling av data. Bilde: U. Baumgarten via Getty Images/All Over Press
NTB
30. apr. 2015 - 07:49

Berlin (NTB-AFP-DPA): Tysk etterretning hjalp i årevis USA med å spionere på den franske regjeringen og EU-kommisjonen i Brussel, skriver tyske medier.

Avisa Süddeutsche Zeitung og TV-kanalene NDR og WDT skriver at etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) overvåket høytstående tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet, Elysees-palasset og EU-kommisjonen på vegne av USAs etterretningsorganisasjon NSA.

Så du denne? Tysk etterretning gjør som NSA

Pinlig

Avisa Bild skrev mandag at statsminister Angela Merkels kontor allerede i 2008 kjente til tysk medvirkning til amerikansk industrispionasje i Europa, uten å reagere.

Süddeutsche Zeitung skriver at slik industrispionasje, blant annet mot europeisk forsvarsindustri, bare har forekommet i enkelttilfeller, men at den politiske spionasjen mot Frankrike og EU er langt alvorligere.

Avsløringene er pinlige for den tyske regjeringen som for to år siden reagerte med raseri på Edward Snowdens avsløringer av NSA-spionasje i Tyskland, blant annet mot statsminister Angela Merkels mobiltelefon.

Mer om tysk e-tjeneste: Kjøper sikkerhetshull for milliardbeløp

Anklaget for løgn

Innenriksminister Thomas de Maizière har tilbudt seg å forklare seg om avsløringene for en komité i Forbundsdagen som gransker NSAs virksomhet.

Opposisjonen har allerede anklaget regjeringen for løgn når den for to uker siden sa den ikke kjente til industrispionasjen. (©NTB)

Fra arkivet: Hackergruppe avslørte tysk statstrojaner

Også norske PST ønsker seg trojanere i verktøykassa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.