JUSS OG SAMFUNN

Usikkert om regjeringen setter mer makt bak IT-politikken

Digital Agenda kommer neppe til å sentralisere IT-styringen.

Statssekretær Paul Chaffey mener at de ulike fagområdene i offentliog sektor har så stor makt at digitaliseringen ikke vil bli bedre eller gå kjappere ved å sentralisere IT-tiltakene.
Statssekretær Paul Chaffey mener at de ulike fagområdene i offentliog sektor har så stor makt at digitaliseringen ikke vil bli bedre eller gå kjappere ved å sentralisere IT-tiltakene. Bilde: Espen Zachariassen
19. juni 2015 - 15:07

IT-departementet antyder at det kan bli satt mer makt bak digitaliseringstiltakene i offentlig sektor, men sektorene skal få bestemme mye selv.

Statssekretær Paul Chaffey røper noe av strategien for den kommende stortingsmeldingen Digital Agenda neste år, etter at sjefen for IT-direktoratet røpet at hun har prøvd å varsle Moderniseringsdepartementet om behovet for strammere tøyler.

Les også: All IT på én plattform

Tempo

Kort bakgrunn:

Kritiske røster har flere ganger etterlyst et samlende grep om IT-politikken.

Offentlige tjenester skal bygges i høyt tempo, men det mangler et system for gjenbruk av det som virker - og læring for å unngå de store IT-fiaskoene.

Bredbånd skal bygges ut med like rammebetingelser over hele landet, men gravegebyrene varierer mye.

Så langt har politisk ledelse i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) vært tilbakeholden med å gi noen signaler om strategi for styring.

Les også: – Flytt oppgaver fra Difi til Altinn

Snakk høyere

Her er litt om årsaken:

Direktør Ingelin Killengreen i IT-direktoratet Difi ble en smule presset i en debatt på årets utgave av Digitaliseringskonferansen tirsdag.

Rådgiver og tidligere moderniseringsminister Morten Meyer mente at hun opptrer altfor forsiktig og gjerne kunne rope høyere om behovet for mer makt bak IT-politikken.

– Det er greit å gi slike meldinger når du sitter på utsiden, eller om du er statsråd, svarte Killengreen for å påpeke at et direktorat som hennes ikke kan ta rollen som politisk debattant.

– Vi har en løpende og god dialog med KMD, fortsatte hun, før Difi-sjefen røpet at hun flere ganger har sagt sin mening gjennom de formelle kanaler.

Les gjerne: Hentet tilbake arkitekten som ny toppsjef

Tidligere moderniseringsminister Morten Meyer mener at Difi bør rope høyere om behovet for hardere grep om IT-politikken. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Tidligere moderniseringsminister Morten Meyer mener at Difi bør rope høyere om behovet for hardere grep om IT-politikken. Bilde: Espen Zachariassen

Maser på Sanner

– Vi er klare på at det må inn forpliktende samordningsmekanismer, er måten hun ordlegger seg på.

Med andre ord:

Difi har mast på Sanner og Chaffey om at det ikke nytter med valgfri bruk av ressursene i Difi.

Og da kan hun tolkes som at: Det kommende Digitaliseringsrådet vil ha liten effekt så lenge etatene selv kan velge om de vil la sine prosjektplaner gå gjennom den kvalitetssikringen.

Les mer: – Dette kan bli et supperåd

– Joda, vi lytter

– Har ikke KMD fanget opp dette, eller hører dere ikke på Difi-sjefen og hennes argumenter, Paul Chaffey?

– Jo, vi hører på henne og Difi. Jeg tror ikke vi har noe usnakket på det området, sier statssekretæren i et intervju med digi.no.

Her forklarer han at hovedmodellen i Norge er at hver enkelt sektor har ansvar for styring og gjennomføring av tiltak på sine områder.

Les også: Difi-sjefen må holde koken inntil videre

Sektormakt

– Det er stor makt i den enkelte sektor. og de har hver for seg ansvaret for å digitalisere oppgaver og tjenester. Men på noen områder er det avgjørende at vi gjør noen felles investeringer og at de blir tatt i bruk, sier Chaffey.

Han trekker frem eksemplene Sikker digital postkasse og opplæringsprogrammet for å gi ledere i staten den rette kompetansen til å takle digitaliseringen.

Les også: E-boks er endelig i boks

– Kraftfull digitalisering

Chaffey kommer også med noen hint om at det kan være mer orden i sysakene i vente etter nyttår.

– Du savner ikke en mer åpenbar sentral styring, som en egen IT-minister ved Statsministerens kontor som har den nødvendig formelle myndigheten?

– Nei. Nå jobber vi med en stortingsmelding om Digital Agenda, og her vil vi avklare noen problemstillinger på det området. Målet er en mer kraftfull digitalisering, røper Chaffey.

– Hver enkelt sektor må i stor grad ta ansvar for at oppgaver og tjenester blir digitalisert. Det kan de ikke overlate til en sentral enhet. Men siden IT er såpass tverrgående, må vi diskutere hvilke prinsipper og standarder som skal gjelde, slik at de ulike tingene henger sammen, påpeker han.

Nyttig bakgrunn: Digitalstaten i krabbegir

Spilleregler

Digital Agenda kommer trolig til å ta for seg spillereglene som skal sørge for at det faktisk blir en samkjøring. Her snakker Chaffey om kvalitetssikring og budsjetter - hvor det er lite samspill i dag.

Men Digital agenda kommer ikke med et fasitsvar på IT-styringen. Det er ikke snakk om en løsning som fikser alt en gang for alle.

– Dette beveger seg jo, slik at man løser det ikke en gang for alle. Så du kan si at jeg verken er tilhenger av å ha det som i dag, eller at vi skal samle alt sentralt - det blir begge en feil måte å fremstille det på, sier Chaffey.

Så du denne? – Elendig sikkerhet i de fleste mobilapper

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.