AIRGIG

Vil la trådløst gigabit-bredbånd «ri på» kraftlinjene over lange avstander

Kan gi mye høyere internettkapasitet til grisgrendte strøk.

Strømmast utstyrt med flere radioer, både for Wi-Fi og millimeterbølgelengder.
Strømmast utstyrt med flere radioer, både for Wi-Fi og millimeterbølgelengder. Bilde: AT&T
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. sep. 2016 - 14:14

Det amerikanske teleselskapet AT&T avduket denne uken et nytt prosjekt som kan være interessant for svært mange som i dag ikke kan tilbys en internettforbindelse med høy hastighet. Spesielt i spredt bebygde områder kan det være uøkonomisk å tilby annet enn svært begrensede løsninger, noe som hindrer bruk av moderne tilbud som andre nærmest tar for gitt – for eksempel nettbaserte videostrømming med HD-oppløsning eller bedre.

EUs nyeste planer: 5G, gratis Wi-Fi og minst 100 Mbit/s til alle

AirGig

Men det nye prosjektet til AT&T, som har fått navnet AirGig, skal kunne gjøre høyhastighets internettaksess tilgjengelig for langt flere. I alle fall for dem som bor eller oppholder seg i nærheten av en kraftlinje.

Tanken er rett og slett å tilby trådløs aksessteknologi fra enhetene som er installert på toppen av strømmastene til kraftlinjer. Enhetene er spesialtutviklede og bruker blant annet billige antenner av plast.

– Vi eksperimenterer med flere ulike måter for å sende modulerte radiosignaler rundt eller nær kraftlinjer med middels høyt spenningsnivå, skriver AT&T i en pressemelding. Signalene som sendes mellom mastene benytter bølgelengder i millimeterområdet (mmWave). 

– Innledende tekster viser at høyfrekvente signaler resulterer i bedre ytelse enn signaler med lavere frekvens, når de overføres lang kraftlinjer, opplyser AT&T til Ars Technica.

Til brukerne vil signalene kunne overføres ved hjelp av mobilteknologi som 4G og 5G, eller som Wi-Fi.

Teknologien støttes av oppfinnelser som AT&T har søkt eller eier patent på.

Mer fart på flyet: – Hver passasjer kan få 12 Mbit/s med det nye systemet

Mye billigere

Til MIT Technology Review sier John Donovan, strategisjef hos AT&T, at det å ri på ryggen til kraftlinjer gjør AirGig mye billigere enn å legge tradisjonelle datakabler eller å installere master og antenner fra konvensjonell, trådløs infrastruktur.

Foreløpig er AirGig-teknologien temmelig eksperimentell. Den har blitt testet utendørs med oppmuntrende resultater, men en skikkelig felttest skal først komme i gang i 2017. 

– Vi mener at Project AirGig har potensial til å bringe internettilkobling til alle deler av verden. Våre forskere takler de utfordringene som hemmet lignende utfordringer for et tiår siden, slik som megabit per sekund-hastigheter og høye utrullingskostnader, sier Donovan i en pressemelding.

Selskapet mener at teknologien også vil kunne være til nytte for blant annet kraftnetteierne, både ved å tilby internett- eller mobilnettaksess til strømmålere og annet, men også for å kunne gi tidlig og posisjonsbestemt varsel om grener på trær som er i ferd med å vikle seg inn i kablene .

Flere alternativer: Lover gigabit/s-fart selv på øde steder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.