TELEKOM

Vil skifte ut sentral internett-teknologi

Akamai har utviklet protokoll som kan gi betydelig høyere hastigheter.

Mye av teknologien som benyttes i forbindelse med internett-aksess i dag ble skapt på 1970-tallet, med utgangspunkt i datidens behov. Mange mener at det er på høy tid å finne mer moderne løsninger.
Mye av teknologien som benyttes i forbindelse med internett-aksess i dag ble skapt på 1970-tallet, med utgangspunkt i datidens behov. Mange mener at det er på høy tid å finne mer moderne løsninger. Illustrasjon: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. jan. 2016 - 12:17

Akamai ønsker å erstatte TCP, en av de mest sentrale protokollene på internett, med en helt ny som foreløpig bare kalles for Giga. Globale tester som selskapet har gjort, viser at Giga i gjennomsnitt gjøre det mulig å overføre 30 prosent mer data over eksisterende nettverksforbindelser enn det som er mulig med TCP.

TCP – Transmission Control Protocol – ble publisert av internettpionerne Vint Cerf og Bob Kahn allerede i 1974.

Pålitelig

Mye har endret seg på internett på de mer enn 40 årene som har gått siden TCP-protokollen ble utgitt, men lite har skjedd med protokollen, som blant annet skal sørge for en pålitelig datastrøm hvor pakker kommer i riktig rekkefølge og at de sendes på nytt dersom de ikke kommer fram.

– Mange av kjerneprotokollene vi bruker til å levere innhold, har ikke utviklet seg stort. Vi kommer til å trenge nye teknologier for å bringe internett inn i framtiden, sa Kit Knox under en nylig konferanse arrangert av Facebook, ifølge MIT Technology Review. Knox er sjef for medieteknologi hos Akamai.

Sammenlignet med TCP, skal Giga-teknologien skal ifølge MIT Technology Review blant annet bedre kunne oppdage om det ikke er noe ledig kapasitet igjen i ruten mellom en server og klienten til personen som forsøker å få tilgang til data. Ifølge Knox antar TCP ofte at kapasiteten er oppbrukt når det faktisk er ubrukt kapasitet tilgjengelig.

Datapakkene som Giga bruker skal dessuten være kodet på en måte som gjør den mindre følsom for ustabile forbindelser.

Store variasjoner

Testene til Akamai viser store variasjoner i hvor mye Giga vil bety for den faktiske overføringshastigheten. I land som India, Kina og Bolivia skal man ha oppnådd mer enn 150 prosent forbedring, mens ytelsen andre steder, blant annet over nettverket til Deutsche Telekom, bare har blitt forbedret med noen få prosent.

Akamai planlegger å utgi Giga-teknologien åpent, noe som også vil være nødvendig for at den skal kunne nyttiggjøres i særlig grad. For det er nødvendig at både servere og klientenheter får støtte for den. Det er likevel dog ingen selvfølge at Giga-protokollen vil få allmenn aksept.

Ifølge MIT Technology Review vil Akamai også ta i bruk QUIC, en nettverksprotokoll utviklet av Google som skal redusere tiden det tar å etablere visse typer nettverksforbindelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.