BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Windows 10 skal være en sømløs opplevelse på alt fra små til gigantiske skjermer

Microsoft følger opp sitt nye operativsystem med en ny Surface og tre Lumia-telefoner.

6. nov. 2015 - 09:54

Microsoft har fått over 110 millioner brukere Windows 10 i løpet av de første 15 ukene operativsystemet har vært tilgjengelig for nedlasting. Det er mye raskere enn noen tidligere versjon, men kanskje ikke så rart. For det første er oppgraderingen gratis og så var ikke forgjengeren Windows 8 akkurat elsket av brukerne.

– Målet denne gangen er å er å nå en milliard enheter, sier direktør for Windows og Surface i Microsoft Norge, Christian Almskog.

Det er kanskje ikke noe umulig håp for med Windows 10 forsøker Microsoft å omfavne alle enheter.

– Windows 10 skal være en sømløs opplevelse fra en Raspberry Pi via de nye Lumia-telefonene til Microsofts kommende Hololens, Xboxer, pc-er og selskapets nye gigantiske tavle-pc-er, sier han.

Les kommentar: Klokt å la Windows 7 leve litt til

Apper

Med Windows 10 har Microsoft også fått bedre orden i appbutikken. Nå er det ett grensesnitt uansett hvilken dings folk skal laste ned til enten det er en telefon, en pc, Xbox eller noe annet. Det gjør det livet enklere for brukerne som ikke skal trenge å misunne Apple-brukerne lenger.

– Windows 10 er et levende operativsystem som vi skal forbedre kontinuerlig. Det er muligens det siste vi lager, men det vil endre seg over årene fremover. Da vi lanserte Windows 10 var det etter at fem millioner brukere hadde testet det og kommet med tilbakemeldinger. Nå kan alle brukerne gi oss tilbakemeldinger. Og det gjør de. Vi får inn 12 millioner telemetripunkter fra brukere hver dag, og der et fantastisk grunnlag for å forbedre produktene. Vi skal ha det beste og mest oppdaterte operativsystemet i verden, men om kunden ikke vil ha endinger, så slipper de. Det eneste som ikke er valgfritt er sikkerhetsoppgradinger. Men det er det vel ikke mange som er imot, sier Almskog.

Les denne: Bygg Windows 10-apper på få minutter

Ny Surface

Med Surface har Microsoft for alvor tatt opp konkurransen med Apple ved at de lager alt fra maskinvare til operativsystem og programvare. Men de har også utfordret den gamle partnermodellen sin. Likevel kan det se ut som om partnere som Dell, HP, Lenovo og andre heller har latt seg inspirere til å konkurrere. Den neste generasjonen Surface Pro 4 kommer til Norge 19. november.

Den er en ganske betydelig oppgradering som både har 20 prosent større skjerm og lavere vekt. En 12,3 tommers skjerm og en vekt på bare 786 gram og med kraftige 6. generasjons Intel Core-prosessor burde friste mange. Spesielt fordi tastaturdekselet nå inneholder et mye bedre pc-tastatur. Berøringsflaten har vært så som så, men nå har den fått et glassbelegg som gjør den veldig brukbar. Pennen har også fått en overhaling som skal gjøre den mer brukervennlig.

Les fra produktslippet: Microsoft slår på stortromma

Ser på deg

– Vi vet at innlogging på pc-er er et problem for mange. Når folk kommer hjem fra ferie har de glemt passordet. Det er ikke noe problem lenger for Surface 4 har ansiktsgjenkjenning via et eget infrarødt kamera i fronten. Det gjør at man kan logge på i mørke rom også. Et pc-blad i Australia har testet funksjonen på syv par eneggede tvillinger og bare i ett tilfelle åpnet den for feil tvilling, sier Almskog.

Lumia lever

Microsofts kjøp av Nokias mobildivisjon har ikke bare vært enkel, men markedsandelen er på vei opp i Norge og mange andre markeder. I et fallende mobilmarked økte Lumia-salget med 47 prosent i Norge og det er forretningsmarkedet som øker.

– De tre nye modellene med Windows 10 som kommer i desember vil helt sikkert forsterke denne tendensen, tror han.

Det er mulig for finnene å vise at de fortsatt kan trekke innovasjon ut av ermet. Telefonene har de de kaller adaptive antenner. Den velger antenne etter hvordan man holder telefonen slik at man får best mulig mottak. Windows 10 gjør at telefonen får bedre utbytte av alle prosessorkjernene enn Lumia-telefonene har klart til nå. Men skulle det bli for varmt har toppmodellene fått en slags væskekjøling. Det er ikke snakk om noen pumpe, men en væskekanal som leder bort varme.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

De to toppmodellene med 5,2 og 5,7 tommers skjerm har en oppløsning på 2560 x 1440 piklser.

På baksiden finner vi et nytuviklet PureView-kamera med 20 megapiksler som assisteres av tre blitser. En rød, en grønn og en blå som til sammen gir akkurat den riktige hvitfargen.

USB-C

Microsoft har også utstyrt de to toppmodellene med den nye usb-c kontakten der pluggen kan settes inn begge veier. Den tillater både raskere dataoverføring og mer ladestrøm. Den medfølgende ladereren er på hele 3 A og lader den største modellen som har et 3,34 Ah batteri på litt over en time. Telefonen kan også kobles til en skjerm via den nye usb-porten og fungere som pc. Tastatur og eventuelt mus kan kobles til via bluetooth, men telefonen kan også brukes som trackpad. Samtidig som den naturligvis kan brukes som telefon.

Kjenner deg

I stedet for å gå for fingeravtrykk har Microsoft valgt å bruke frontkameraet til irisgjenkjenning. Det er minst like sikkert og raskt som å vise telefonen fingeren.

Men billig blir det ikke, selv om mange ikke skvetter av en mobilpris på 6.999 kroner i dag, som Lumia 950 XL koster. Den minste, Lumia 550, er for de som er fascinert av Windows 10, men klarer seg med enklere spesifikasjoner. Den koster bare 1.295 kroner.

Microsoft har foreløpig ingen opplysninger om når nye Surface Book, deres første bærbare pc, eventuelt blir tilgjengelig i Norge. I USA er det nå mulig å forhåndsbestille den. Prisen starter på 1.500 dollar og løper helt opp til 3.200 dollar avhengig av spesifikasjonene.

Les også inntrykk fra vårt søsternettsted Tek.no: Slik er Microsofts nye Lumia-toppmodell

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.