16-veis Intel-server fra IBM

IBM har begynt å levere 16-prosessors-utgaven av sin kraftigste Intel-baserte server, x440. Neste år avanserer den fra Xeon til Itanium.

IBM har begynt å levere 16-prosessors-utgaven av sin kraftigste Intel-baserte server, x440. Neste år avanserer den fra Xeon til Itanium.

x440 består av to 8-prosessors enheter (bildet) stablet oppe på hverandre.

Selv om den i dag er IBMs kraftigste Intel-baserte servere, når den ikke opp til 64-prosessors monsteret x430 som IBM lanserte i mars i fjor og sluttet å selge for ganske nøyaktig ett år siden.

Les også:

- x430 var den siste av våre Sequent-maskiner, det vil si maskiner basert på Numa-Q-artkitekturen som IBM overtok da vi kjøpte Sequent, forklarer xSeries-ansvarlig i Norge, Svein Trulsrud.


- x440 bygger på en videreføring av Numa-Q-arkitekturen som vi kaller Summit. Denne er rettet spesielt mot Datacenter-utgaven av Windows. Den skalerer ikke så høyt som Numa-Q, men har langt bedre forhold mellom pris og ytelse. x430 var en typisk Unix/Oracle-maskin, og krevde Sequent-operativsystemet som IBM ikke betrakter som strategisk.

Trulsrud forteller at IBM fortsatt ser på Numa-Q som interessant, men fortrinnsvis i forhold til Power- og Itanium-maskiner. Intel-maskinene vil holde seg til Summit-arkitekturen, som beholder det sentrale ved Numa, nemlig det at prosessorer i én gruppe på to eller fire kan aksessere minne normalt forbeholdt prosessorer i en annen gruppe. (Det er dette som ligger i betegnelsen "non uniform memory access".)

- Summit-arkitekturen er dimensjonert med tanke på en øvre grense på 64 prosessorer. 16-veis utgaven som er i salg nå, uttrykker hvordan vi går trinnvis fram. I løpet av neste år vil vi ha en 32-veis utgave. I dag er det ennå ikke noe behov i markedet for så kraftige Intel-maskiner, siden det ikke finnes Windows-applikasjoner som kan utnytte så mange prosessorer.

Linux vil tilrettelegges for 16-veis utgaven av x440 på et seinere tidspunkt.

x440 holder seg i dag til Xeon MP-prosessoren, der prosessorene grupperes fire og fire.

- I første kvartal 2003 vil vi ha Itanium-varianter av x440, med de samme boksene og brikkesettene som for Xeon-utgavene. Men Itanium er fysisk så mye større enn Xeon, at prosessorene må grupperes to og to. Derfor vil x440 Itanium starte på to, eventuelt fire prosessorer, og i første omgang gå opp til åtte prosessorer.

I det samme kvartalet vil x440 kunne tilbys med en mer avansert utgave av Xeon-prosessoren, med kodenavn Gallatin.

Trulsrud understreker at for IBM, er Itanium først og fremst interessant som Windows-plattform. Det er ikke snakk om å bruke Itanium til å kjøre Unix, i motsetning til Hewlett-Packard, som tidligere denne måneden demonstrerte en 28-veis Itanium-drevet Superdome under HP-UX. IBM har da heller ingen planer om å fase ut sin Risc-prosessor, i motsetning til HP.

Les også:

- Microsofts varslede lansering av Windows .Net Server til våren er svært viktig for IBMs største Intel-servere. Multiprosessorkjernen i .Net Server er langt bedre enn i Windows 2000, og det er dessuten lagt inn støtte for Numa, også i motsetning til Windows 2000.


- Vi tror begge disse faktorene vil bidra til en svært en merkbar ytelsesforbedring, avslutter Trulsrud.

Til toppen