17-årig fan "låner" fra VG

I iver og begeistring over TV-serien "Ekspedisjon Robinson", har en 17-åring laget egne hjemmesider om serien. Han har klippet og limt fra flere medier og skrevet at han selv har opphavsrett på materialet.

I iver og begeistring over TV-serien "Ekspedisjon Robinson", har en 17-åring laget egne hjemmesider om serien. Han har klippet og limt fra flere medier og skrevet at han selv har opphavsrett på materialet.

TV-serien Robinsonkspedisjonen som i høst skal sendes på den kommersielle TV-kanalen TV3 skaper furore allerede før de første bildene har nådd norske TV-seere.

En ivrig fan på 17 år har snekret egne hjemmesider tilegnet serien. I sin begeistring for serien, som han først så på svensk TV, har han "lånt" artikler og bilder fra flere store aviser og TV3. En av grunnene til hans iver kan muligens være at 17-åringens tidligere lærer skal være med i høstens norske versjon av programserien.


Noe av det som gjør saken litt spesiell, er det faktum at den unge hjemmeside-snekkeren Ruben Bakke har skrevet "Copyright Ruben Bakke" på bunnen av hver side hvor avisenes artkler er gjengitt.

digi.no har ikke lykkes i å få tak i Bakke i dag.

- Hvordan stiller VG seg til "lån" av artikler og bilder?

- Vi har den politikk at vi mener at vårt materiale er opphavsrettslig beskyttet, og det fremgår også av vår nettside. Vi har jo i andre sammenhenger reagert overfor nettsteder som har tatt det vi i anser som opphavsrettslig beskyttet materiale, sier sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen. Han har ikke hørt om Robinson-siden da digi.no ringer.

- Har dere erfaringer med liknende saker?

- Vi har hatt en rettssak mot Nettavisen, om terningkastgjengivelsene. Ellers så løser vi stort sett slike saker ved å henvende oss til de aktuelle personene, og da pleier det å løse seg, når vi forklarer hvordan slike ting er, sier Olufsen til digi.no.

På sidene er det er etablert et diskusjonsforum hvor man løpende kan diskutere hendelser i serien, det er opprettet en egen ekspedisjonsbok hvor folk kan skrive inn, det finnes oversikt over alle deltakerne og fakta omkring programserien i tillegg til presseklippene.

TV3 er klar over at sidene eksisterer, men var ikke klar over at lå bilder på 17-åringens hjemmesider som stammer fra TV3.

- Vi har sett sidene, og den informasjon som stammer fra vår side, er stoff vi allerede har sendt ut som pressestoff. Vi vil følge nøye med på hva de legger ut. Det er morsomt at Robinson allerede skaper så mye interesse at noe vil skape en side om det. De bildene som ligger ute, er stort sett fra dagsaviser, så det er ikke vårt problem. Men jeg regner med at det er en sak noen av redaksjonene vil reagere på, hvis ikke det er klarert med dem. Vi avventer, understreker informasjonssjef i TV3, Ellen Christiansen.

- Kommer dere til å foreta dere noe i forhold til han som står bak siden?

- For det første kaller de det ikke vår tittel, som er "Ekspedisjon Robinson", men benytter kun navnet "Robinson". De bruker heller ikke logoen eller andre ting de ikke har lov til å bruke. Mye av det som ligger på våre sider er offentlig tilgjengelig materiale. Men hvis de begynner å forsyne seg med bilder fra våre sider, vil vi komme tilbake til det, sier Christiansen.

På åpningssiden til 17-åringen kommer et bilde av en palme, strand og en regnbue opp. Et identisk bilde finnes på TV3's informasjonssider på nettet om TV-programmet.

- Sist gang vi var inne, hadde de ikke bilder fra våre sider. Hvis de begynner å bruke bilder, vil vi se nærmere på det. Vi er også interessert i blest om programmet. Om folk lager sider om programmet som er bra, er ikke det noe vi er interesserte i å fjerne, sier hun.

(Red-anm.:Dagen etter denne saken ble publisert sendte Ruben Bakke beskjed til redaksjonen om at websidene var fjernet etter henvendelser fra Dagbladet og VG).

Til toppen