JUSS OG SAMFUNN

18-åring fra New York saksøker Apple for 8,5 milliarder kroner

Mener IT-gigantens ansiksgjennkjenning feilaktig koblet han til tyverier fra flere Apple-butikker.

En tenåring har saksøkt Apple for en milliard dollar etter å angivelig ha blitt forvekslet med en butikktyv og deretter arrestert. Bildet er fra en Apple Store i San Francisco.
En tenåring har saksøkt Apple for en milliard dollar etter å angivelig ha blitt forvekslet med en butikktyv og deretter arrestert. Bildet er fra en Apple Store i San Francisco. Illustrasjonsfoto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
23. apr. 2019 - 20:00

En 18 år gammel mann fra New York saksøkte Apple for 1 milliard dollar, eller 8,5 milliarder norske kroner, mandag denne uken.

18-åringen, Ousmane Bah, mener IT-giganten ved hjelp av ansiktsgjenkjenning urettmessig arresterte ham for å ha stjålet fra flere Apple-butikker.

Dette skriver New York Post.

Bah mener en annen, ved hjelp av et stjålet ID-kort, utga seg for å være ham da vedkommende ble tatt i å stjele varer til en verdi av 1.200 dollar (10.200 kroner) fra en Apple-butikk i Boston 31. mai i fjor.

På ID-kortet stod Bahs navn, adresse og annen personlig informasjon — men kortet hadde ikke noe bilde.

Bah mener Apple trodde på gjerningsmannen, og programmerte sine sikkerhetssystemer til å gjenkjenne tyvens ansikt som Bahs.

Gjerningsmannen stjal deretter fra Apple-butikker i New Jersey, Delaware og Manhattan — og Bah fikk skylden.

Lignet ikke på overvåkningsbildene

18-åringen skal ifølge rettsdokumentene ha fått vite om forvekslingen først i juni, da han fikk en innkallellse til et rettssmøte i Boston i postkassa.

New York-politiet arresterte Bah 29. november i sitt hjem og tiltalte ham for flere tyverier fra Apple-butikker.

Men en etterforsker i saken, som så på overvåkingsopptak fra Manhattan-butikken, konkluderte med at den mistenkte ikke så ut som Bah.

Dessuten hadde Bah et alibi for tidspunktet for Boston-tyveriet i mai; da var han på et skoleball i Manhattan, ifølge Engadget.

I søksmålet skriver Bah at det var en stor påkjenning å bli tvunget til å svare på flere falske anklager, skriver Bloomberg.

«Orwellsk overvåking»

Tiltalene mot Bah er nå trukket i alle statene unntatt New Jersey, der saken fortsatt er under behandling. Det er dermed ikke avgjort hvorvidt saken vil gå i retten eller ikke.

Apples bruk av ansiktsgjenkjennings i sine butikker for å spore enkeltpersoner som er mistenkt for tyveri, er «den type Orwellsk overvåking som forbrukere frykter, særlig fordi flertallet av forbrukerne ikke er klar over at ansiktet deres blir analysert i hemmelighet», heter det i søksmålet.

Apple har ifølge avisen ikke svart på forespørsel om å kommentere saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.