20 minutter etter militærkuppet

20 minutter etter at militæret tok over makten i Pakistan satt jeg og leste om det på nettet.

20 minutter etter at militæret tok over makten i Pakistan satt jeg og leste om det på nettet.

I et par år har jeg abonnert på et par såkalte my.ettellerannet.com og en haug av mailinglister fra pakistanske aviser.

12. oktober innså jeg endelig fordelen med det.

20 minutter var tida det tok fra militærkuppet i Pakistan til jeg fikk vite om det.
Les om kuppet hos disse kildene:
Pakistanske regjeringens nettsted
Pakistanske militæres nettsted
Pakistan News Service
Pakistan Link
Dawn Newspaper
Jang Newsgroups
Jane's Information Group
Karachi Stock Exchange
Militærkupp i Pakistan
Millat Online Newspaper
Militæret var usedvanlig flinke med å legge lokk over hele greia. Alle flyplasser, havner, statlige TV-kanaler, mobilnettene og alle internasjonale telefonlinjer ble stengt av for 24 timer. Men som USA så bittert erfarte
under Gulf-krigen går det an å sensurere alt utenom det aller største mediet av dem alle.


Yes sir, nettet putrer og går uansett, noe vi faktisk kan takke Pentagon for. En privat satellitt-uplink for en lokal Internett-leverandør ble ikke stengt.

Etter kuppet har jeg sittet i timevis og diskutert med pakistanere og euro-pakistanere om situasjonen. Jeg har hele tiden holdt meg oppdatert selv om jeg er 8.000 kilometer unna.

Den mest interessante diskusjonen har vært hvordan vestlige regjeringer hyler og skriker om gjeninnføring av demokrati.

Hvilket demokrati?

Pakistan er verdens tredje mest korrupte land. I de 14 årene det har vært demokrati i Pakistan har landet bare sunket dypere og dypere inn i økonomisk krise.

Mens vestlige politikere jobber for folket og gjør livet bedre, har lederne i Pakistan - med Benazir Bhutto og Nawaz Sharif i spissen - bare gjort seg selv til über-millionærer.

Misforstå meg rett, jeg er glad for at militæret har stoppet galskapen i tide. For hvis ikke militæret hadde rykket ut - eller rettere sagt inn - ville det vært gode sjanser for et "godt", gammeldags opprør.

Ikke at jeg liker militæret. Tvert imot er jeg en motstander av alt militært over hele verden. Grunnen til at jeg ikke klager er fordi jeg av erfaring vet at militæret i Pakistan ikke har aspirasjoner om å styre landet. Om ikke mange ukene vil en sivil regjering som er upartisk bli satt opp. En regjering av teknokrater og eksperter - ikke korrupte politikere - som forhåpentligvis vil styre landet i en 2-5 års periode.

Først etter denne perioden vil det bli holdt valg. Men først skal militæret ta rotta på 14 år med vanstyre og korrupsjon. Forvent massearrestasjoner av politikere i Pakistan og beslaglegging av kontoer og eiendom fra korrupte politikere.

Alt kan kokes ned til én logisk tanke: Desto bedre regjering, jo mer velstand og ditto mer penger til forsvarsbudsjettet...

Den aller mest vellykkede regjeringen i Pakistans historie er den midlertidige regjeringen til Moin Qureshi som varte i tre måneder. I den perioden oppnådde Pakistan mer enn alle andre regjeringer klarte i løpet av 14 år.

Nei, det som trengs er en skikkelig knallhard kar som for eksempel Einar Gerhardsen (dessverre ikke mulig) til å rette opp hele det råtne systemet i Pakistan. For 52 år siden, da Pakistan ble selvstendig, fikk de pakistanere som var lojale mot britene gigantiske landområder i belønning. Det er disse som siden har styrt landet og kjørt det rett i grøfta.

Disse godseierne har egne fengsler hvor brutal tortur og vold foregår daglig. Menneskene som jobber for disse godseierne er de facto slaver.

Er det greit for Vesten?

Eller at barnearbeid foregår i stor skala?

Ta i betraktning at ingen muslimske land har hatt noen fransk revolusjon. Det er kanskje på tide for muslimske land å ta et oppgjør med seg selv og sine korrupte kjeltringer.

Personlig tror jeg at Pakistan trenger å innføre skandinavisk sosialisme. Det er den eneste måten å rette opp landet. Kapitalisme vil bare forverre klasseskillet.

Til toppen